Задруга „Воћар Сланкамен” пример свима

НОВИ СЛАНКАМЕН: Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић посетио је јуче земљорадничку задругу „Воћар Сланкамен” у Новом Сланкамену, где је одржан јавни час резидбе воћака.
 Javni čas rezidbe voćaka Foto: Dnevnik.rs
Фото: Јавни час резидбе воћака Фото: Дневник.рс

Ова задруга са 42 задругара, шест различитих националности и 500 хектара задружног земљишта, пример је који треба да следи цела Србија, рекао је Кркобабић. - Ове године формирамо сложене задруге које ће објединити постојеће, како би боље радиле – потврдио је министар, који подржава акцију „500 задруга у 500 села”.Кабинет министра за регионални развој и координацију рада јавних предузећа у оквиру акције Владе Србије „500 задруга у 500 села” потписао је прошле године са задругом „Воћар Сланкамен” споразум о дугорочној сарадњи на пројекту под називом „Практична школа задругарства”.

- Овај пројекат је већ заживео прошле године, а имамо и велику подршку Академијског одбора за село САНУ на челу са председником одбора академиком Драганом Шкорићем, али и уваженим професорима попут др Кесеровића, највећег стручњака за воћарство у Србији - каже Кркобабић.

Јавни час резидбе воћака студентима и задругарима је одржао управо Зоран Кесеровић, који је редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду и председник Друштва воћара Србије.Према Кесеровићевим речима, савремене технологије, избор воћних сорти, као и удруживање су основе бољитка за српско воћарство.

- Са неким регијама у Европи када је воћарсво у питању, идемо раме уз раме. У последњих 15 година повећали смо принос код неких воћних сорти чак пет пута, захваљујући применљивој науци - истиче Кесеровић.Директор земљорадничке задруге „Воћар Сланкамен” Никола Котарац додаје да је прошле године владала велика заинтересованост задруга из Врања, Сенте, па чак и Босне.

-Захвални смо на речима министра Кркобабића и даћемо све од себе да још више напредујемо и усавршавамо се - каже Котарац.

        М. Сћ

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести