Жабаљски васпитачи и деца у контакту иако не иду у вртић

ЖАБАЉ: У складу са новонасталим приликама и владајућом пандемијом, и васпитачи су, као прва карика у васпитно-образовном систему, почели да користе интернет техногију, како би остварили интеракцију са децом и њиховим породицама.
М. Рашић /Николија Кезија
Фото: М. Рашић /Николија Кезија

Разговарали смо са жабаљским васпитачима, из Предшколске установе „Детињство“, како бисмо сазнали на који начин проводе време најмлађи у овој општини. Презапослени родитељи често маштају да би, кад би само могли, проводили много времена са децом на много фантастичних начина. Заплет јесте неочекиван, али то време је дошло сада.

Путем вибер и осталих група, постављањем различитих садржаја, васпитачи и медицинске сестре ове установе труде се да олакшају деци и родитељима дане без одласка у вртић и забавиште, осмишљавајући разне садржаје, задатке и позиве за заједничке  игре и истраживање. Родитељи то активно прате и учествују, дајући своје предлоге.

По речима васпитача, осим корисних линкова са адекватним едукативним садржајима, свакодневно размењују и фотографије дечјег стваралаштва, утиске о ономе што су направили и идеје за следеће дане.

- Сваки дан креирамо као нови колаж, уживамо у новој авантури и на тај начин имамо утисак да смо ипак заједно, без паузе- каже васпитачица Александра Божић и додаје да су она и њене колеге захвални родитељима, који су од првог дана прихватили нови начин комуникације и отворили виртуелна врата својих домова васпитачима.

Фото: М. Рашић /Дуга изазов прихваћен у Жабљу

Васпитачице су сми- слиле и да се на таласима локалне радио станице, готово свакодневно укључе да би читале приче деци. Емисија је почела са емитовањем након ускршњих празника, а траје десетак минута, сваког дана од 18 часова.


Доступан стручни сарадник

Стручни сарадник из ПУ „Детињство“ Мирјана Николић доступна је родитељима сваког радног дана од 12 до 13 часова, на број телефона 064/8299-695. Она каже да ће деца можда тешко схватити шта виде на интернету или на телевизији, или шта чују од других људи, тако да могу бити посебно осетљива на осећаје тескобе, стреса и туге.

- Отворен разговор може им помоћи да разумеју ситуацију, па чак и да дају позитиван допринос за друге. Родитељи треба да им дају искрен и што тачнији одговор на актуелна питања, језиком који разумеју- поручује Николићева.


- Највише волим да се играм у дворишту са својим куцама, и малим и великим, а онда кад мало захладни, уђем у кућу са мамом и сваког дана смислимо неку нову забаву. Саме смо од картона направиле терен са рупицама, у који ставимо кликере и онда га рукама померамо, док све кликере не убацимо, а направиле смо и праву ливаду са дрвећем и ветрењачама. Док сам у послу, мама Сара ми увек направи неки нови сок од воћа и поврћа - каже шестогодишња Николија Кезија из Жабља.

По свету кружи „дуга изазов”, а реч је о идеји да најмлађи нацртају дугу и да је залепе на прозор своје куће, како би суграђанима улили наду и оптимизам. Жабаљски васпитачи препоручили су родитељима да се прикључе овој светској акцији, а резултати се виде широм општине.

М. Рашић

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести