За наставак реконструкције стадиона у Зрењанину још 250 милиона динара

ЗРЕЊАНИН: Управа за капитална улагања АП Војводине одборила је 250 милиона динара Граду Зрењанину за за реализацију друге фазе санације и адаптације Градског стадиона у Карађорђевом парку, сазнаје „Дневник“.
stadion zrenjanin
Фото: vojvodina.gov.rs

За финансирање и суфинансирање пројеката у области развоја спорта на територији Војводине, Управа за капитална улагања је определила укупно 497 милиона динара, од чега је више од половине намењено наставку реконструкције Градског стадиона у Зрењанину.

Како је најављено, председник Покрајинске владе Игор Мировић ће данас у Новом Саду уручити уговоре представницима локалних самоуправа за финансирање и суфинансирање пројеката у областима саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, основног образовања и васпитања и развоја спорта на територији АП Војводине.

Подсетимо, друга фаза реконструкције Градског стадиона планирана је за 2020. годину. Међутим, због кризе изазване пандемијом коронавируса, Покрајинска влада је крајем априла прошле године усвојила ребаланс буџета, који је био за 4,2 милијарде динара мањи у односу на планирани. Мировић је тада казао да се због овога привремено одустаје од четири планирана пројекта, а један од њих је реконструкција Градског стадиона у Зрењанину. Сада су се, међутим, створили услови за наставак радова.

Реч је о заједничком пројекту Покрајинске владе и Града Зрењанина, захваљујући којем је овај стадион, у који деценијама није улагано, добио нову атлетску стазу и осветљење. Стаза је у складу са захтевима међународне атлетске асоцијације за такмичења међународног ранга. У првој фази реконструкције изграђени су и рефлекторски стубови. Међутим, постављено осветљење је само за прву фазу реконструкције, што је око половине светиљки од укупно предвиђених. Вредност досадашње инвестиције је око 190 милиона динара. Од тога, Покрајинска влада је, преко Управе за капитална улагања, определила 120,7 милиона динара. Око 70 милиона динара је обезбеђено из буџета Града Зрењанина.

-У другој фази ће се радити комплетна санација и реконструкција целог стадиона. Обезбедиће се и сва потребна опрема за одржавање такмичења. Новопројектовано решење треба да задовољи све стандарде фудбалских такмичења прве и друге категорије и атлетских такмичења европског ранга- наводи се у конкурсној документацији.

Између осталог, планира се и санација бетонске ограде око стадиона, као и бетонских трибина, како откривених тако и наткривених. У плану је и реконструкција главних трибина чиме би се обезбедио директан улаз на терен из свлачионица које се налазе испод трибина. Друга фаза радова обухвата и постављање дренажног система и замену траве на главном терену, набавку семафора и постављање видео надзора целог стадиона. Градски стадион би требало да добије и комплетно озвучење.                                                                       

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести