За јавне набавке из сомборског буџета чак 1,3 милијарде динара

СОМБОР: Ако је судити по пројекцији варошког буџета за 2021, градска власт у Сомбору ће за извођење радова, куповину добара или обезебеђење услуга током ове фискалне године расписати јавне набавке у укупној вредности око 1,3 милијарде динара.
Sombor Miljenovic
Фото: М. Миљеновић

Највећи појединачни износ у плану јавних набавки биће издвојен за пројекат јавно-приватног партнерства које ће бити реализовано зарад реконструкције система јавне расвете, за шта ће из градског буyета бити издвојено чак 716 милиона динара.

Ипак, према речима Саве Дојића, члана Градског већа за финансије и привреду, овај износ не односи се само на текућу буyетску годину, већ на читав период јавно-приватног партнерства у трајању од 12 година. Према пројекту, планирано је да замена око 9.000 сијаличних места ЛЕД расветом у граду и селима буде завршена до краја године, а у цео пројекат се улази пошто се на овај начин очекује значајно смањење потрошње електричне енергије на јавну расвету, за коју Град Сомбор на годишњем нивоу издваја око 60.000.000 динара.

Оно што ће сигурно наићи на позитиван ођек у сомборској јавности, средини која је више него склона учесталом коришћењу бицикла као превозног, али и средства рекреације је најава Дојића да ће локална самоуправа Сомбора у првој половини године расписати јавне набавке за изградњу бициклистичке стазе на Стапарском путу и шеталишта од моста на Апатинском путу до Тромеђе, а издвојена су и средства за изградњу гасовода у Инустријској зони.

Након прошлогодишње успешне реконструкције дрвеног моста Шмагуц, очекује се да ће ове године коначно бити поправљен још један мост у атару Бачког Моноштора, такозвана Чешка ћуприја, која се налази на каналу Бездан – Врбас. Најављена је и градња више атарских путева и отресишта. Неће изостати ни финансирање јавних набавки за разне услуге из области социјале, као што су помоћ у кући, лични пратилац, дневни боравак и друге, које ће пореске обвезнике у овој фискалној години коштати 133 милиона динара.

- Град Сомбор конкурисаће у току године са више пројеката код републичких и покрајинских институција. Већ је спреман пројекат за изградњу резервоара и црпне станице у Стапару, затим пројекат доградње, адаптације и реконструкције фискултурне сале у Техничкој школи, изградњу кружног тока код Ватрогасног дома - каже Сава Дојић, према чијим је речима за реализацију 22 пројекта градских и сеоских  месних заједница у оквиру „Партиципативног буyетирања“ опредељено нешто преко 26 милиона, док је преко 3,5 милиона динара предвиђено за јавне пројекте средњих школа.  

М. Мћ

 

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести