Вртић „Колибри” у Селенчи прелази на рентабилније грејање

БАЧ: Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај урадиће анализу за вртић “Колибри” у Селенчи којим енергент да користи да би загрејао око 500 квадрата простора током грејне сезоне да би рачун за грејање био минималан.
1
Фото: Dnevnik.rs

- Простор се сада загрева са лож уљем који локалну смаоуправу годишње кошта око пола милиона динара што представља велики трошак за малу и неразвијену општину - каже саветник за енергетику Ненад Ковач.

По његовим речима очекује се да Секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај АП Војводине анализу заврши до краја гоидне, а онда ће локална самоуправа предузети кораке како да пећ прилагоди новом енергенту.

- На објекту вртића у Селенчи су стављени нови ПВЦ прозори и урађена је изолација крова, али зидови немају изолацију, па се очекује да ће и то у анализи бити наведено као мера која би довела да се смањи потрошња енергента – навео је Ковач.

Јавне установе , навео је ,на подручју општине користе више извора енергије за загревање протора.

- Зграда општине Бач и Дом здравља користе лож уље, вртић у Предшколској установи у Бачу користи пелет, основне школе у Бођанима, Бачком Новом Селу, Вајској и Плавни троше угаљ и дрва да би током зиме било топло - истакао је Ковач.

Почетком месеца Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај доделио је 20 уговора локалним смаоуправама за израду анализе енергетске ефикасности за 80 јавних објеката, пре свега основних школа и предшколских установа. Пројекат је вредан 100.000 евра и финансира га Европска банка за обнову и развој.

Приликом доделе уговора назначено је домаће јавне зграде у власништву државе имају специфичну потрошњу топлотне енергије по метру квадратном, који је велики у односу на европски просек и износи 228 киловат сати по метру квадратном, док је просек ЕУ између 120 и 130 киловат сати по метру квадратном.

З. Делић

Пројекат „Упознајте Бач“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Бач. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести