Врбас: Почиње наплата накнаде за пречишћавање отпадних вода

ВРБАС: В.д. директора ЈКП „Пречистач“ Врбас-Кула Миљко Миљанић каже да је пречистач основан зарад чистије и здравије животне средине и пречишћавања отпадних вода у Кули, Врбасу и Црвенки. Обезбеђењем  средстава од наплате одвођења отпадне воде, наводи Миљанић, „Пречистач“ ће моћи континуирано да ради и спроводи све што је потребно како би се смањило загађење животне средине. 
vrbas yt
Фото: Youtube Printscreen

Да би цео систем био одржив и да би могао да се обавља посао пречишћавања отпадних вода, ЈКП „Пречистач“ уводи накнаду за пречишћавање отпадних вода. Наплата од физичких лица и индустрије у промо-износу од 20 динара плус два динара ПДВ-а по метру кубном почеће од 1. јануара 2022. године.

-Постоје одређени трошкови, као што су трошкови електричне енергије и трошкови репро материјала да бисмо дошли до што чистије отпадне воде. То је једини разлог зашто уводимо наплату пречишћавања. Због промо цене имаћемо субвенцију Општине Врбас и Кула и комплетну подршку  ЈКП Комуналац Врбас и Комуналца Кула, док не будемо имали нашу радну снагу да управља овим постројењем - рекао је Миљанић.

Према његовим речима ЈКП “Пречистач“ Врбас-Кула има Уговор о пословно-техничкој сарадњи са ЈКП Комуналац Кула, Врбас и Водовод Црвенка, те ће они услужно за њих радити наплату кроз повећање цене одвођења отпадних вода.

- Цена канализације, односно накнада за одвођење отпадних вода по метру кубном на рачунима ових предузећа биће увећана за износ од 20 динара без ПДВ-а, због раста укупних трошкова обављања ове делатности. По Уговору о пословно-техничкој сарадњи, део средстава који се односи на пречишћавање отпадне воде ће након наплате бити пребачен Пречистачу“- рекао  је Миљанић. -У индивидуалном домаћинству 5 м3 је просечни утрошак, самим тим и наплата одвођења воде по члану домаћинства. То значи да четворочлана породица има  око 20 м3 потрошене воде, а за овај утрошак четворочланој породици рачун по основу пречишчавања отпадних вода  бити увећан за 440 динара. Код корисника који живе у колективном становању то је нешто мање, четири метра кубна по члану породице, односно 16 м3, што је  укупно повећање са ПДВ-ом од 354 динара.

 

Први корак ка чишћењу Великог бачког канала

- Директни бенефити су побољшање стања животне средине,  односно упуштање што чистије воде у наше водотокове, што је први корак ка чишћењу Великог бачког канала који је загађен толико да је црна тачка Европе. Тренутно се на овом постројењу пречишћава 7,5-9000 м3 отпадних вода Куле, Црвенке и Врбаса. Дошли смо до првих запослених на Централном пречистачу који обављају послове оператера, односно хемијског аналитичара. Самим тим смо увели рад од дванаест сати седам дана у недељи, што је резултирало  да пречистач ради функционалније, ефикасније и чистије него до сада - истиче  в.д. директор Миљко Миљанић.

М. Сћ

 

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести