Винарија из Ирига узела у закуп и земљу у Беочину

БЕОЧИН: Председник општине Беочин Митар Милинковић каже да је ове године на конкурсу закупа државне земље Винарија „Ковачевић” у Иригу узела у закуп 190 хектара пољопривредног земљишта у Грабову.
grozdje vinograd
Фото: pixabay.com

„Земљиште је изнајмљено на 35 година за нове засаде винове лозе и Општина, као и Република тиме ће добити много, имајући у виду број година на који је издато земљиште“, напомиње Милинковић.

Очекује се да ће, пре свих, становници Грабова, али и Беочинци наћи упослење у виноградима. У плану је да 15 радника добије стално запослење, али сезонских послова биће за више људи. Док виноград не одрасте потребно је око пет година, али ће током сађења, такође бити посла за сезонске раднике.

Општина Беочин има мало државне земље у закупу, мање од 400 хектара, тако да је ово улагање добро за локалну самоуправу, имајући у виду да се цене крећу око 12 -13 хиљада динара по хектару.

„Од тих 30 посто колико припадне нама од издавања земље, улажемо у атарске путеве и наменски враћамо у пољопривреду“, подсећа Милинковић.

Беочинци се труде да нађу инвеститора како би се наставила изградња такозване Мркоњићеве зграде, која се налази на уласку у Беочин са десне стране, надомак Спортског центра. Тражи се инвеститор, који ће кроз партнерство са Општином, уложити новац и изградити зграду која представља ругло за ово место, јер стоји недовршена.

Према речима председника општине, од 1991 године није направљен ниједан стан на територије општине Беочин и Милинковић се нада да ће им неко помоћи финансијски, пошто они немају новац за завршетак зграде, која је и у почетку била намењена младим паровима.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5897
Најновије вести