Вила Ђермеков пример умереног европског модернизма у Војводини

ЗРЕЊАНИН: Пре тачно деведесет година у Великом Бечкереку је започета изградња прве једнопородичне куће у Војводини подигнуте у стилу модерне европске архитектуре. Реч је о Вили Ђермеков.
д
Фото: Dnevnik.rs

Историчар уметности – конзервартор Бојан Којичић из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин подсећа да се, према досадашњим тумачењима, сматра да је прва стамбена кућа изведена у стилу модерне архитектуре у Војводини, Вила Мирић, подигнута у Новом Саду, ондашњој престоници Дунавске Бановине 1931. године.

- Међутим, најновија истраживања бацају другачије светло на ову проблематику и центар авангардних дешавања померају у Велики Бечкерек, административно - управни центар некадашње Торонталске жупаније. Наиме, у лето 1929. године адвокат из Великог Бечкерека, др Душан Ђермеков и његова супруга Сијанка, према плановима локалног грађевинара Михајла Матерна, започели су градњу своје породичне виле определивши се за архитектонски стил који до тада није био виђен на овим просторима. Кубична форма и безорнаменталне фасаде са плитким скривеним кровом чинили су ову вилу јединственом, не само у Бечкереку, него на много ширим просторима – објашњава Којичић.

Млади брачни пар Ђермеков био је типичан представник оснаженог грађанског сталежа српских интелектуалаца који су своје погледе усмеравали ка државама западне Европе и тако постали преносиоци модерних идеја у својим срединама.

Фото: Архивска фотографија

- Распоред просторија и организација простора је конвенционална, типична за буржоаске резиденције претходних деценија. Конципирана је као богата породична вила са разуђеним унутрашњим простором. Просторије су постављене око централног салона, односно дневног боравка – трпезарије. Вила има четири собе, модерно купатило, кухињу, антре и зимску терасу. Антре, салон и зимска тераса чине једну репрезентативну целину повезану отворима који су фланкирани канелираним ступцима са сведеним капителима. Вила је била технички добро и модерно опремљена – истиче Којичић.

Вила Ђермеков је била изузетан пример умереног европског модернизма у својој „арт деко“ варијанти без секундарног украса. Међутим, 50-их година 20. века је надограђен спрат чиме је заувек изгубљена њена стилска целовитост, а самим тим и архитектонска вредност, а о њеном оригиналном изгледу једино сведочи сачуван план у Историјском архиву у Зрењанину и неколико старих фотографија.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести