Ветар пумпа буџет и локалне пројекте у Општини Ковачица

КОВАЧИЦА: Привредно друштво „Electrawinds K-Wind” је развило пројекат Ветропарк „Ковачица“ који је од ове године потпуно оперативан и налази се у фази експлоатације.
d
Фото: Dnevnik.rs

Ветропарк  је инсталиране снаге 104,5 мегавата и до сада је са 38 инсталираних ветрогенератора највећа оперативна ветроелетрана ове врсте у Србији.

На подручју ветропарка налази се мрежа реконструисаних атарских путева у дужини од 40 километара, а они осим што служе за потребе одржавања и сервисирања ветропарка, такође користе и пољопривредницима који обрађују њиве на том подручју, да долазе до својих њива брже и у свим временским приликама. Како би одржали ове путеве у добром стању што је могуће дужи временски период, из Привредног друштва „Electrawinds K-Wind ”  упућен је апел свим пољопривредницима да обрате пажњу на активности које би могле да штете стању путева, као што су заоравање путева и неконтролисано наношење блата.

- Од нас самих зависи у којој мери ће квалитетни путеви користити свима – поручили су из компаније.

Улагање у ветроелектрану на подручју општине Ковачица је инвестиција израелске компаније „Енлинг” вредна је 189 милиона евра, која ће годишње производити 300 GWh, што је готово један проценат укупне производње електричне енергије у Србији. Ветропак „Ковачица” се простире на подручју од око 3.711 хектара у катастарским општинама Ковачица, Дебељача и Црепаја. Електрична енергија из ове ветроелектране подмирује потребе 68.000 домаћинстава, а уз то ефекат њеног рада годишње ће бити 250.000 тона угљен-диоксида мање у животној средини.

До 15. децембра примају се пријаве за доделу средстава у оквиру програма подршке локалној заједници, који се за пројекте из разних области могу добити донације до 5.000 евра

Од 19. септембра ветропарк је повезан на систем за пренос електричне енергије ЈП „Електромрежа Србија”. Од производње електричне енергије искоришћавањем снаге ветра, у једном од најветровитијих подручја у нашој земљи, биће прихода и за буџет Општине Ковачица, али и користи и у другим сегментима живота у овој јужнобанатској општини.

Тако је 1. новембра расписан конкурс за доделу средстава локалним организацијама за спровођење пројекта у оквиру програма подршке локалној заједници. Програм подршке локалној заједници спроводи команија која је подигла ветропарк, вођена идејом да помогне што ширем кругу организација са територије општине Ковачица, као подручју на којем инвестира и послује, и да подржи што већи број квалитетних пројеката који ће допринети унапређењу квалитета живота у локалној заједници током 2020. и 2021. године.

На конкурсу могу учествовати све организације чији је оснивач јединица локалне самоуправе, као и сва удружења грађана и спортска удружења и клубови који су регистровани и обављају своје активности на територији ковачичке општине. Услови које морају да испуне подносиоци пријаве је да су уписани у регистар Агенције за привредне регистре најкасније 31. децембра 2018. године, да немају било какве доспеле и неизмирене пореске обавезе и да су непрофитабилног карактера. Највећи износ средстава који се може добити за реализацију појединачног пројекта износи 5.000 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан подношења пријаве. Добијена средства се могу користити за заштиту и унапређење животне средине, пројекте унапређења инфраструктуре, образовање, подршку младима, спорт, као и за промоцију  обновљивих извора енергије и иновације.

Од документације потребно је поднети оверен образац пријаве и детаљан опис пројекта за који се траже средства. Рок за подношење пријава је 15. децембар, а сваки подносилац пријаве може се јавити за само један пројекат.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести