Ванредна седница Скупштине општине Кањижа: Одложени избори за савете МЗ

КАЊИЖА: Одборници Скупштине општине Кањижа на ванредном заседању, које је било и последње у овом саставу општинског парламента коме истиче мандат, донели су одлуку о изменама и допунама Општинске одлуке о месним заједницама  и тако одложили одржавање избора за чланове савета месних заједница.
kanjiza sednica
Фото: Дневник (М. Митровић)

Првобитно је предвиђено да се избори за чланове савета месних заједница обаве заједно са парламентарним, покрајинским и локалним изборима за одборнике СО, међутим, Републичка изборна комисија није дала сагласност да гласање за чланове савета месних заједница могу спроводити бирачки одбори које образује Републичка изборна комисија, нити да се они могу одржати у истим просторијама.

Како је образложено, с обзиром на став Републичке изборне комисије и узимањем у обзир просторне и људске капацитете, није могуће да се избори за чланове савета месних заједница на територији општине Кањижа одржавају заједно са парламентарним, покрајинским и општинским.

Измењеном општинском одлуком прецизирано је да у оправданим случајевима председник Скупштине општине може продужити мандат члановима савета месних заједница најдуже 12 месеци. На примедбе и питања одборника опозиције у погледу увећања трошкова, одговорено је да би финансијски трошак локалне самоуправе практично био исти да се одржавају у исто време. Председник СО Кањижа Милош Кравић је саопштио да ће се избори за чланове савета месних заједница одржати 27.септембра ове године.   

Одборници су одлучили да се непосредном погодбом у јавну својину општине Кањижа прибави непокретност у Хоргошу. Реч је о пословном простору површине 142 квадратна метра некадашње пословнице „Инвест банке“, односно Развојне банке Војводине, који је у склопу Дома културе у овом месту, за који је општина понудила 2,5 милиона динара. Сагласност за куповину ове непокретности која је од значаја за МЗ Хоргош и општину Кањижа је добијена од Одбора директора Агенције за осигурање депозита и Одбора поверилаца Развојне банке Војводине у стечају, па је најављено да ће се са стечајним управником Развојне банке Војводине уговор потписати већ током идуће недеље.    

М. Мр.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести