УЗУРПАЦИЈА ЗЕМЉИШТА Неко заорао по резервату Окањ

ЕЛЕМИР: Чланови Друштва за заштиту природе „Окањ“ из Елемира за викенд су спровели акцију обележавања некатегорисаних путева у специјалном резервату природе Окањ.
д
Фото: Друштво за заштиту природе „Окањ“

- По одобрењу Завода за заштиту природе из Новог Сада спроводимо акцију обележевања некатегорисаних путева. Границе Окања утврђене су још пре осам година, али их пољопривредници не поштују на терену него, како се код нас каже, одоравају, односно узурпирају земљиште које није њихово. То штети и резервату, али и сточарима, који полако губе пашњаке – каже председник Скупштине Друштва за заштиту природе „Окањ“ Милан Топалов.

За неке, очигледно, опомене нису довољне.

- И овог пута извели смо геометре на терен, обележили кочићима шта је узурпирано, односно шта од земљишта припада резервату, али већ сутрадан кочићи су били заорани. Апелујем на пољопривреднике да не узурпирају земљиште јер ће у неком моменту бити санкционисани – каже Топалов.

Најдрастичнији пример јесте узурпација Куманачког пута. Некада је овај пут био широк 20 метара али мало- помало, како су паори орали и друмове, стигао је на ширину од једва 1,5 метара.

Ж. Б.

Saša
17.10.2019 • 08:30
Pa je li moguće da ne može da se utvrdi ko to radi!? Za poljoprivredne radove postoji kalendar i zna se skoro u dan kad se koji radovi izvode. Odeš, utvrdiš da neko radi na uzurpiranoj zemlji, zoveš policiju, legitimišu ga, napišeš mu prijavu i eto.
Славиша
17.10.2019 • 09:26
Није ми јасна само једна ствар,свагде у свету се државе финансирају (између осталог) казнама од не одговорних грађана и појединаца.На целој територији Србије се појављује један те исти проблем,а то је и узурпација државног земљишта,тј атарских путева.На територији општине Сомбор,јер сам са тиме упознат,влада општи хаос са узурпацијом атарских путева тј државног земљишта.Сваке године се врати иста прича,довешће се у ред,средит ће се атарских путеви и никад не буде ништа, уместо да се крене по местима по азбучном реду села,изађу екипе са све геометрима и подацима из катастра тј нацртима путева,по државним тачкама које се знају тачно.Ударе се кочићи,изведе се правац пута,зађу машине и све поравнају по правцу,када се све то уради,комунална полиција да редовно контролише те путеве,ко изађе педаљ изван своје земље тј изађе на атарски пут,казна минимум да буде 1.000.000 динара па до 10.000.000 рсд,па ко воли нек изволи.На пример атарски пут на потезу Станишић-Алекса Шантић-Бајмок треба да је широк 24 м,а нема ширину ни 5 м кроз атар Алекса Шантића и ником ништа,а неко убира и стиче против правну имовинску корист великих размера.Држава треба под хитно да донесе закон о том проблему и да га реши једном за свагда.
EUR/RSD 117.5169
Најновије вести