Уз све муке обновили пчелињаке у Кикинди

КИКИНДА: Шести пут манифестацију изложбено- продајног карактера „Кикиндски пчелари Кикинђанима 2019“ приредило је овдашње Удружење пчелара.
1
Фото: М. Митровић

Мед и остале пчелиње производе представило је 15 излагача из Кикинде и околних села, као и пчелари из Бечеја, Бачког Градишта и гости из Румуније.

Председник Удружења пчелара „Кикинда” Саша Чолак указао је да овом манифестацијом желе да афирмишу мед као здраву и најдуговечнију намирницу, али и да популаризују пчеларство и размене искуства.

- Познато је какве су нас муке ове године снашле, а проблематичне су биле и претходне сезоне. Пчелари су ипак оптимисти. Превазишли су своје муке и успели да, уз помоћ Града, Покрајине и Републике, поново подигну пчелињаке - рекао је Чолак.

Чолак је додао да се нарочито поносе отварањем новог пчеларског погона, у дворишту њиховог удружења, у Улици генерала Драпшина. У том погону ће сваки пчелар моћи да обави све оно што не може у свом домаћинству.

- Највише средстава добили смо од локалне самоуправе, а и Покрајина је подржала овај пројекат. Не рачунајући 10 милиона динара које су добили пострадали пчелари током овогодишњег масовног угинућа пчелињих друштава, нама је опредељено око 50.000 евра. Та средства подразумевају и набавку машина и грађевинског материјала- појаснио је Чолак.

За послове које не може да обави у свом домаћинству, сваки кикиндски пчелар ће моћи да користи нови погон у дворишту удружења

Члан Градског већа Кикинде Миодраг Булајић, изнео је уверење да је ова пчеларска манифестација постала препознатљива и ван Кикинде, наглашавајући да је одликује радни, образовни и културни садржај.

- Локална самоуправа је у претходном периоду определила значајна средства за набавку опреме, лекове, али и препарате за побољшање општег стања пчелињих заједница. Определили смо и средства за кошнице, за почетнике у пчеларству. Пчеларима смо ове године, у сарадњи са покрајинским и републичким институцијама, пружили подршку за набавку младих ројева и шећера када је било потребно - рекао је Булајић.

М. Митровић

Пројекат „Кикинда данас” реализује Продукција ДВП Дигитал, а суфинансира Град Кикида. Ставови изнети у оквиру пројекта не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести