Установе културе прилагодиле манифестације и рад епидемији

СОМБОР: Са делимичним олакшањем су Сомборци дочекали крај претходне радне седмице, коју је обележила вест из овдашње Опште болнице „Др Радивој Симоновић“, да на њеном Инфективном одељењу нема више хоспитализованих пацијената оболелих од Ковид 19.
pozoriste bioskop publika pixabay
Фото: pixabay.com

Овај очигледан знак постепеног стишавања епидемије коронавируса био је донекле поништен чињеницом да су током и непосредно након викенда откривена нова три случаја заражавања, због којег су два пацијента задржана на болничком лечењу. Сигурно је да се цео друштвени живот у граду прилагодио новонасталим условима, а у њима су се снашли и запослени у установама културе.

Тако су синоћ почеле пројекције филмова у склопу турнеје Фестивала „Слободна зона“ у дворишту Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, уз поштовање препоручених мера заштите и обавезно држање физичке дистанце свих присутних. Синоћ је био приказан француски филм „Алис и градоначелник“, док ће данас посетиоци од 20 сати имати прилику да погледају филм „Округ“. Сомборски библиотекари, домаћини „путујућег“ филмског фестивала, апеловали су на суграђане да пре доласка на пројекције филмова провере да ли имају повишену температуру, да на уласку у двориште сви прођу кроз постављену дезинфекциону баријеру, те да дезинфикују руке обезбеђеним дезинфекционим средством. У складу са мером забране окупљања број посетилаца је ограничен на 30, а како би се обезбедило поштовање ове мере, након попуњавања свих места капија је затворена, а иако се пројекције филмова одвијају на отвореном, организатори су препоручили ношење заштитних маски.

Потпуно исти услови важиће и за следећи догађај у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ који почиње у петак 11. септембра. Наиме, дводневни „Сомборски књижевни фестивал“, на којем ће сутрадан, у суботу, Даници М.Савић бити уручена награда као лауреату конкурса за другу књигу аутора млађих од 30 година, одвијаће се у истом простору Дечијег одељења библиотеке под истим мерама спречавања ширења опаке инфекције.


Свечана отварања само онлајн

Сомборци нису ускраћени ни за посете бројним галеријама, али свечана, по обичају добро посећена отварања изложби изостају. Тако је изложба овдашњег Културног центра „Лаза Костић“  под називом „Добитници награда на Бијеналу Ликовна јесен 2018” синоћ, зарад очувања безбедности и здравља грађана, отворена електронским путем, односно преносом уживо који је био емитован на интернет страници КЦ „Лаза Костић“.


Мада је до најновије премијере овдашњег Народног позоришта остало још десетак дана, из једног од најбољих српских театара су већ упозорили гледаоце који су се дефинитивно ужелели позоришних представа да ће и прво овосезонско представљање ансамбла бити обављено под посебним условима. Наиме, уобичајена претпремијера представе „Председнице“ по тексту Вернера Шваба заказана за 18. септембар у 20 сати на Великој сцени НПС биће одиграна пред преполовљеним гледалиштем, па је тако јуче у продају пуштено свега 160 улазница. Како из сомборског позоришта најављују и тако смањен аудиторијум ће морати да се придржава прописаних мера превенције, чега ће бити „поштеђене“ макар глумице Биљана Кескеновић, Ивана Ј.Јовановић и Милијана Макевић којима су припале улоге у редитељском подухвату Јане Маричић на сцени Народног позоришта у Сомбору, за коју се везује и куриозитет да је сценографију урадио чест редитељски гост НПС, Горчин Стојановић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести