Ускоро отварање Чибука највећег ветропарка у Србији

МРАМОРАК: Ветропарк Чибук крај села Мраморак у ковинској општини, већ је оперативан, али ће свечано бити отворен 11. октобра.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ово је највећи ветропарк у Србији и састоји се од 57 ветротурбина које могу да генеришу 158 мегавата електричне енергије, што је довољно да обезбеди 113 000 домова електричном енергијом. Иза пројекта који је важан за Србију и Војводину стоји компанија „Ветроелектране Балкана” и инвестиција вредна 300 милиона евра. Ветропоље се види већ из Делиблата, а на њега се наилази путем уз село Мраморак.

Председница општине Ковин Сања Петровић каже да је локална самоуправа учинила све што је неопходно, почев од плана детаљне регулације инфраструктурног комплекса, за ветроенергетска поља Чибук у Мраморку.

- Ово је много значајан пројекат за нашу територију, повезано је ветроенергетско поље са планираном трафостаницом и укључивање у електроенергетски систем РС, завршена је и реконструкција атарских путева којима ће се транспортовати опрема, као и полагање телекомуникационог општичког кабла дуж атарских путева. У корист „Ветроелектрана Балкана” оутђено је земљиште површине 22,5 хектара. Ветропарк је завршен, има 57 стубова јачине 158,46 мегавата и укупна инвестиција се процењује на око 300 милиона евра- каже Петровић.

Осим атарских и приступних путева, изграђен је и далековод дужине 10,8 километара са 33 стуба. У пројекту који већ дуго траје било је много посла за Општину Ковин, која се показала као изузетно добар партнер.

- Општина је учествовала у свим побројаним фазама пројекта, иако наше учешће није финансијски велико, свакако је значајно. Локална самоуправа ће имати добитак од два одсто на годишњем нивоу, од чега 1,5 одсто иде Општини Ковин, а 0,5 одсто Месној заједници Мраморак на чијој се територији ветропоље налази на самом улазу у село- истиче председница Општине Ковин.

Електрична енергија коју ветропарк производи се преноси на национални систем путем далековода који повезује трансформаторску станицу са преносним системом код Баваништа.

Контролна соба ветропарка је у главном објекту у оквиру трафостанице, а турбине се могу контролисати и даљински, а рад ветроелектране се константно прати из регионалног контролног центра.


Оптимално раде кад дува 12 метара у секунди

Ветротурбине су велике и једноставне структуре, свака лопатица је дужине 58,7 метара. Три лопатице су фиксиране за ротор који је постављен на предњи део гондоле. Попут старе ветрењаче, гондола се полако ротира на ветру тако да су лопатице окренуте према најснажнијем ветру. Лопатице турбине почињу да се ротирају када је брзина ветра већа од три метра у секунди. На тај начин покрећу мењач који механичку енергију претвара у електричну. Турбина постиже оптималне перформанске када је брзина ветра око 12 метара у секунди, али не раде при олујним ветровима. Наиме, при брзини ветра од 25 метара у секунди турбине се искључују.


Ветропарк обухвата 37 квадратних километара и више од 50 километара саобраћајница. Компанија је унапредила многе саобраћајнице како би омогућила возилима за одржавање лако кретање између турбина. У основи сваке турбине је велика површина дробљеног камена. Такође, лопатице турбине су премазане посебном бојом како би се током најтежих периода зими, спречило скупљање леда на њима.

Област око ветропарка се користи за пољопривредну производњу и локација се не налази на коридору миграција птица, о чему је спроведено посебно истраживање. Студија утицаја на животну средину показала је да веома мали број птича и слепих мишева може страдати на тај начин, али и да ветропарк неће значајно утицати на било које врсте птица.

М. Стакић

Фото: В. Фифа

Пројекат „Непристрасно и правовремено кроз Ковин” реализује Продукција ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Ковин. Ставови изнети у оквиру пројекта не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести