Упис у зрењанинске средње школе: Нека занатска занимања годинама непопуларна

ЗРЕЊАНИН: Према конкурсу које је објавило Министарство просвете, средње школе на територији средњег Баната су мало шта промениле у односу на прошлогодишњу уписну политику.
zrenjanin bakic
Фото: Дневник/Филип Бакић/Град Зрењанин

Дуалан начин образовања постоји на два смера у Техничкој школи у Зрењанину, а у питању су техничар мехатронике и бравар заваривач. На њима ће се и ове године уписати по 30 ученика, а настава је на српском језику. У тој школи моћи ће да се упише и 30 ученика за руковаоце постројењима за добијање нафте и гаса, 30 за возаче моторних возила, исто толико машинских тенхничара за компјуртерско конструисање, као и 30 техничара за компјутерско управљање (ЦНЦ) и 60 техничара друмског саобраћаја. Настава је такође на српском језику.

Зрењанинска гимназија ће и ове године на општем смеру моћи да упише 120 ученика на српском и 30 на мађарском језику. По 60 ученика може да упише на друштвеном и природно-математичком смеру. Обезбеђено је и двадесет места за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, са наставом на српском.

Гимназије општег типа са по 30 ученика задржале су и општине Нови Бечеј, Сечањ и Нова Црња, а и тамо је настава на српском језику.

Медицинска школа школоваће у наредној школској години 90 медицинских сестара-техничара и 30 фармацеутских техничара на српском, као и 30 медицинских сестара-техничара на мађарском.

Исти број ученика као и прошле године планирају да, према конкурсу, упишу и Пољопривредна школа Зрењанин, Економско-трговинска „Јован Трајковић“, Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић“, као и Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“. На исти број ученика рачунају и средње школе у Сечњу, Новом Бечеју и Новој Црњи.

За такозвана занатска занимања, као што су декоратер зидних површина, месар, електричар, сервисер термичких и расхладних уређаја, планирана су одељења са по 15 ученика. Нека од тих занимања, иначе, већ годинама су заиста непопуларна. Томе у прилог иде податак да се пријави тек по неки ученик у првом уписном кругу.

Ученици који желе да се школују на мађарском језику, то ће моћи да учине у Медицинској школи на смеру медицинска сестра-техничар, у Економској школи на располагању им је смер за куваре, у Гимназији општи смер, а у Електротехничкој и грађевинској школи смер за електротехничара информационих технологија.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести