Упецао сома капиталца од 78 кила и вратио га у Тису

КАЊИЖА: Упецати сома капиталца на Тиси је подвиг којим се хвале пецароши када им се осмехне срећа, али несвакидашњи потез начинио је 28-годишњи спортски риболовац Чонгор Ожвар из Кањиже.
som kapitalac
Фото: Приватна архива

Он је у недељу после подне на Тиси, узводно од Кањиже упецао сома грдосију који је тежио 78,23 килограма, дугог 208 центиметара, али када му је узео мере и фотографисао га – вратио га је из чамца у реку!

У време када се многи риболовци жале да је на Тиси све мање рибе и улова, а у исто време све што упецају носе кући, поступак млађаног страственог пецароша је за сваку похвалу. Поготово, што он увек капиталце и готово сав улов враћа у реку.  

„Велики је изазов упецати сома капиталца и ово ми је први овако крупан примерак. Вратио сам улов у реку јер сматрам да је грех узети га из природе. Место му је у реци, а не котлићу и на трпези. Риболовац сам из љубави, а не из неке материјалне користи“, каже Чонгор Ожвар.

Сома капиталца којег је упецао, могао је лако продати за око 250 евра, али је преовладали су принципи у које верује.

Ожвар је иначе мајстор у Сервису „Јелодом” у Кањижи, где свакодневно ради на монтирању столарије, а у слободно време, једном или два пута недељно скокне на Тису на пецање. Капиталца је уловио у ревиру Тисе крај шеталишне стазе „Тиски цвет”. Открива да је грдосија загризла мамак на постављеној вертикали. На удици је био пластични мамак „себил” за вараличарење, а требало му је двадесетак минута да га извуче у чамац.

„Пецам од малих ногу, а ово ми је највећи улов. Пре три недеље упецао сам сома од 16 килограма, и раније сам имао улов лепих примерака од 18 и 23 килограма. Пецање ми причињава задовољство, а враћања улова у реку је мој допринос да се сачува осиромашени рибљи фонд“, каже Ожвар.

М. Митровић

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива
jerezgy
22.10.2018 • 17:14
Így kell! Így emberséges. Büszke vagyok rá, hogy a földim, egy kanizsai ilyen nemes lelkű. Gratulálok!
lala
22.10.2018 • 17:58
svaka ;ast majstore
Radovan Kljajić
22.10.2018 • 18:56
Svaka čast majstore! Zaslužio si svaku pohvalu. Mnogi lovci na meso mogu da se ugledaju na tebe.
Emil
22.10.2018 • 19:45
Zaista posten i vredan mladic, nazalost takvih ljudi je jako malo u vojvodini!
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести