Удовичић: Хала у Жабљу ће бити прилагођена особама с инвалидитетом

ЖАБАЉ: Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је спортисте у општини Жабаљ, почев од терена ФК „Бачка 1923“ у Ђурђеву, где је разговарао са председником клуба и младим фудбалерима.
Ministar Vanja Udovičić s mladim sportistima u žabaljskoj hali Foto: Dnevnik.rs
Фото: Министар Вања Удовичић с младим спортистима у жабаљској хали Фото: Дневник.рс

Потом се упутио у жабаљску спортску халу, где су га дочекала деца из жабаљске основне и средње школе, као и млади кошаркаши и рукометаши, са којима је и накратко заиграо на терену.

У оквиру посете, настављена је акција донирања спортске опреме и реквизита клубовима и школама, тако да је Жабаљ добио два гола, две кошаркашке табле са обручима, мрежу за одбојку и 40 лопти, за развијање школског спорта.

Министар Удовичић изразио је задовољство што је имао прилику да посети општину Жабаљ и да се тако увери на који начин може да се помогне локалним спортским удружењима, али и како да се унапреди омладинска политика. Он је нагласио да једино доласком на сам терен може објективно да се сагледа са каквим се изазовима спортски клубови и организације суочавају, какве проблеме имају и на тај начин се брже и лакше реагује, а у директној комуникацији са локалном самоуправом могу бити отклоњени неки од проблема, а могуће је увидети и који су потенцијални заједнички пројекти.


Бесплатни термини у објектима

Општина Жабаљ на годишњем нивоу издваја више од 15 милиона динара за развој спорта, за спортске клубове, за школски спорт и организацију спортских манифестација. Када се упореди буyет за 2018. и 2019. годину, приметан је раст од десет одсто када су у питању директна давања спортским организацијама, али и средства усмерена за рад омладинских локалних удружења. Осим тога, спортистима су обезбеђени бесплатни термини у спортским објектима, што значи да одвајања из локалног буџета за спортска удружења премашују европски просек, што је министар изузетно похвалио.


- Све већи буџет који се опредељује за развој спорта у општини Жабаљ доказ је да је развој спорта један од приоритета и због тога се захваљујем председнику општине. Чињеница да је у први план ставио развој рекреативног спорта, спорта за све и развој спорта особа са инвалидитетом довољна је да обећамо да ћемо наредне године заједно радити на томе да ову халу у Жабљу прилагодимо особама са инвалидитетом и да им омогућимо да могу да је користе потпуно равноправно - казао је Удовичић и додао да је један од главних циљева да сви грађани могу бесплатно да се баве спортом и да је важно промовисати здраве стилове живота и у први план ставити рекреацију, али и обнављање спортске инфраструктуре, коју сви могу бесплатно да користе.

Фото: Министар Вања Удовичић с фудбалерима Фото: Дневник.рс 

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић нагласио је да се труде да максимално улажу у спорт, како би се што више деце бавило спортом.

- Немамо већих проблема, али бих истакао да радимо на побољшању инфраструктурних услова, пре свега на изградњи нових спортских објеката и реконструкцији постојећих. Остало нам је још да завршимо реконструкцију хале у Чуругу, како бисмо онда имали затворене спортске дворане у свим местима општине - рекао је Божић, додајући да је у општини најпопуларнији фудбал, а сви грађани су поносни на републичке и светске успехе веслача из Чуруга.

Након обиласка, министар је са челницима локалне самоуправе разговарао о предстојећим пројектима у области спорта, који би требало да буду реализовани у општини, а директан дијалог са локалним клубовима и омладинским организацијама, како су поручили, допринеће њиховом што бољем функционисању.      

М. Рашић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести