У Земуну отворен нови пристан, за више крузера и туриста

ЗЕМУН: Нови међународни пристан на којем ће пристајати крузери до 130 метара дужине у чију изградњу је уложено 1,5 милиона евра отворен је у Земуну.
z
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић после обиласка објекта рекла је да је овај пристан чија израдња је завршена у року јако важан за Земун, Београд, Србију и српски туризам.

Ми очекујемо да можда не толико ове године, али свакако следеће године имамо најмање 1500 крузера који ће пристати на територију републике Србије, рекла је она.

Додала је да су значајан развој пристана у Кладову, Голупцу и Доњи Милановац, а да ће се радити и у Сремским Карловцима, Раму, и Лепенском виру.

Она је оценила да се у водни саобраћај и транспорт није много улагало претходних 20-30 година.

Данас могу да кажем да се готово 350 милиона евра улаже само у водни саобраћај, не само у овакве пројекте него и у чишћење Дунава од старих ратних бродова, у преводнице Ђердап 1 и 2, у луке и лучку инфраструктуру и све оно што је важно да би Србија имала водне коридоре исто онако важне као што има друмске и железничке, рекла је она.

Додала је да је значајна подршка за изградњу пристана у Земуну стигла и од Министарства туризма које је највише финансијски помогло ову инвестицију.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да ново пристаниште употпуњује и проширује туристичку понуду града Београда с обзиром да је Савско пристаниште постало мало због повећане тражње.

Он је подсетио да је 750 крузера 2019. пристало у Београду, а да су очекивања за ову годину била око 1.000.

Пристаниште је значајно и због коришћење свих потенцијала реке Дунав на које се наслањају два глава туристичка града Београд и Нови Сад који генеришу 62 посто долазака страних туриста, рекао је он.

Он је најавио да се на овом пројекту неће стати и додао да ће се ићи ка генерисању заједничког туристичког производа са околним земљама Мађарском, Бугарском и Румунијом.

Наставићемо са изградњом инфраструтуре на Дунаву, мислим на марине, бензинске станице, паркинг просторе а све то заједно допринеће развоју туризма, посебно наутичког, рекао је он.

Нови пристан у Земуну је на четири понтона на 21 шипу чија је дужина 32 метра а изграђен је тако да по најнижем стогодишње измереном водостају може да прими крузере до 130 метара дужине.

Понос да је Земун са новим пристаном добија међународно пристаниште у које ће пристајати крузери са страним туристима истакли су председник градске општине Земун Дејан Матић и помоћик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Данас је велики дан за Земун јер су створени услови да крузери који су годинама пролазили поред од сада имају прилику да сврате а да им Земунци уз добродошлицу покажу знаменитости свог града, рекао је Матић.

Младеновић је истакао да је Земун велико градилиште у коме су већ уређени Гардош, тврђава, прилазне улице тим местима, више улилца и стотине фасада, и најавио да предстоји улагање у Кеј Ослобођења и Главну улицу.

О силаску на реке смо многи причали али од 2012. године Влада и коалиција коју предводи Александар Вучић је успела да заиста сиђе на реке, видите како нам изгледа десна обала Саве, Дунав смо оживели на овај начин, рекао је он.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести