У току је пети Бечејски фестивал монодраме - БЕФЕМОН

БЕЧЕЈ: Пети по реду Бечејски фестивал монодраме – БЕФЕМОН свечано је отворила глумица Тања Бошковић поруком: „Отворите срца, спремите руке за аплауз”.
befemon Tanja Boskovic sa dr Zdravkom Petrovicem
Фото: Dnevnik.rs

У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, посетиоцима се обратила Татјана Бањанин, а директор Градског позоришта Бечеј и идејни творац атрактивне позоришне манифестације др Здравко Петровић није крио задовољство.

„Пресрећан сам што успевамо да доведемо еминентне уметнике овог жанра драмског стваралаштва на наш фестивал. Многи сматрају да смо мали фестивал, али ако се зна да је двадесетак аутора из читавог региона конкурисало да се појави на нашем фестивалу, да смо довели врло реномиране уметнике, да се у сали појави оволики број посетилаца, по томе БЕФЕМНОН, ипак, није мали“, констатовао је др Здравко Петровић. 


Разговор с Тањом

Увод у БЕФЕМОН био је разговор са Тањом Бошковић у Креативном центру под кровом Градског позоришта Бечеј. Угледна дива нашег глумишта се поздравила са свих четрдесетак присутних, а онда је, кроз разговор с др Здравком Петровићем, представила своју каријеру, осврнула се на поједине делове, изнела своје мишљење о професији и низ пикантерија из каријере глумице, која, иако су јој године донеле пензију, и даље врло вредно и успешно ради.


Председница жирија је првакиња драме Народног позоришта у Београду Душанка Глид Стојановић, а у оцењивању представа придружиће јој се  колегиница из исте куће Хана Селимовић и редитељ и професор на Академији уметности у Осијеку Роберт Рапоња.

Прве вечери, после церемонијала свечаног отварања, виђена је изванредна представа „Дневник једног луђака“ хрватског глумца Озрена Грабарића, рађена по мотивима познате Гогољеве приче. Другог дана је наступила Тимеа Филеп с монодрамом „Једна реч“ на мађарском језику и Милена Живановић с представом „Едит Пјаф“ у режији Ане Поповић. Данас од 17 сати посетиоци ће моћи да виде представу на мађарском језику „Кроз таласе“, коју је режирао Тамаш Олах по мотивима истоименог филма Ларса фон Трира, а играће Тимеа Леринц. У 20 сати на програму је монодрама „Ледени свитац“, чију режију је потписала Тања Ригонат, а играће Горан Јелић. Најзад, последњег дана Фестивала Бечејци ће од 17 сати видети представу „Песник за песнике – Момчило Настасијевић“ у режији и извођењу Ивана Перковића. Част да затвори Фестивал припала је Небојши Миловановићу с представом „Станд доњн“ од 20 сати.

Поред награде стручног жирија, на бечејском фестивалу се додељује и награда публике. Тим поводом, после сваке одгледане представе посетиоци имају могућност да гласају.                             

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести