У Тителу представљена књига о времену НАТО бомбардовања

ТИТЕЛ: Народна библиотека „Стојан Трумић“ Тител организовала је промоцију књиге „Општина Тител не заборавља (1990-1999)“ аутора Душана Ивкова и Бошка Којића у Свечаној сали скупштине општине Тител.
д
Фото: Dnevnik.rs

Промоција књиге је окупила велики број заинтересованих Титељана, Шајкашана, али и гостију из осталих места и градова који су пристигли да би се упознали са издањем које се бави догађајима из 1999. године.

Читалац ове књиге има прилику да из перспективе аутора, односно тадашњег начелника Општинског штаба цивилне заштите и команданта штаба цивилне заштите и председника општине, добију увид у организацију одбране и заштите општине Тител, те сарадњу са Војском Југославије. На скупу су говорили и гости аутора, новинар Драган Вујичић, пуковник у резерви Бошко Пилиповић, и пуковник Небојша Николић, пилот авиона Војске Југославије, учесник у одбрани наше земље против НАТО агресора.

- Књига је важно сведочанство о периоду НАТО агресије, а њену вредност додатно повећава чињеница да је заснована на изворној грађи, коју су обављајући поверене дужности стварали сами аутори. Оригиналном документацијом и увидом у рад и организацију локалне самоуправе, државних органа, јавних предузећа, установа и удружења, она показује њихов рад, функционисање, сарадњу са нашом војском и допринос борби против НАТО-а. У књизи ништа није изостављено и заборављено, а посебна пажња посвећена је односу народа и војске и војницима са територије општине Тител који су за одбрану отаџбине у периоду од 1990. до 1999. године дали своје животе – рекао је Пилиповић, који је уједно и рецезент ове књиге.

Један од аутора књиге, Душан Ивков, тадашњи начелник Општинског штаба цивилне заштите, истакао је да је за писање књиге била пресудна прикупљена архива, која је до пре неког времена била класификована као службена тајна Одсека за одбрану.

- Имамо мноштво докумената и обилну архиву и када смо Бошко и ја дошли на идеју да као учесници догађаја из тог периода напишемо књигу, наишли смо на свесрдну подршку директора Народне библиотеке „Стојан Трумић“ Горана Поповића, па је тако књига и настала. У писању књиге сарадник нам је био и новинар „Дневника“ Срђан Кнежевић, а након годину дана слагања материјала, догађаја и слика из ратне деведесет девете, књига је угледала светлост дана таман после 24. марта. У књизи је обухваћено, описано и документовано много тога, али посебну част и поштовање одали смо свим војницима и полицајцима, који су дали своје животе за нашу земљу – истакао је Ивков и позвао присутне да прочитају ово документарно дело.

Бошко Којић, некадашњи председник општине, истакао је да је у наведеном периоду било људи из Титела који су непосредно утицали и учествовали у припреми и организацији грађана и војника који су одлазили у јединице Војске Југославије.


Сам у роју страних авиона

Пуковник Небојша Николић рекао је да су војници знали колико је непријатељ јак, чиме је наоружан, знали су и стање наших авиона, који су три године пре агресије требали да буду ремонтовани, али их то није поколебало.

- Те вечери сам имао задатак да заузмем зону очекивања Зрењанин и ту сачекам групу од 24 НАТО авиона. Избегавао сам бомбе које су пре самог полетања почеле да падају на батајнички аеродром и када сам полетео, дошао сам у њихов рој. На висини од неких десетак хиљада метара, нашао сам се у роју од 24 авиона и у тој борби мој лет је трајао веома кратко, шест, седам минута. Избегао сам шест ракета, једна је експлодирала у близини авиона и иако ме није погодила директно, појавио се пламен са десне стране авиона, ухватио кабину и нашао сам се у диму и ватри. Нисам могао да видим инструменте који су се налазили пола метра испред мене и морао сам да искочим. Авион је био управљив, међутим, након мог искакања погодиле су га још две ракете. Успео сам да се катапултирам и паднем овде, неповређен, у близини Титела, где ме је пронашла наша дежурна хеликоптерска јединица – сећа се пуковник Николић.


- У читавом периоду НАТО агресије се чинило све да ова мала, економски слаба општина буде прва на бранику отаџбине и активни део њене одбране. У сваком нашем насељеном месту постојало је једногласно расположење безрезервне подршке нашим војницима и пружање сваке врсте помоћи, у храни, смештају, организацији... Људи се нису плашили јер је наш народ слободарски народ, ово је устаничка Шајкашка, која је и тада, као кроз читаву своју историју показала своју посебност у одбрани отаџбине – рекао је Којић и додао да се у књизи помиње чак 1296 имена мушкараца и жена са територије општине Тител, који су на различитие начине помогли функционисање нашег друштва и одбране наше земље од агресора.

Након израза захвалности аутора осталим учесницима у промоцији и присутним грађанима за велику посећеност и заинтересованост за књигу, затварање промоције књиге „Општина Тител не заборавља 1990-1999.“ су прикладним рециталима увеличали локални песник Мирко Жигић и ученици СТШ „Милева Марић“ Тител.

Текст и фото: Срђан Кнежевић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести