У Средњој техничкој школи у Ади баве се и образовањем одраслих

АДА: У Техничкој школи у Ади од пре две године поседују акредитацију да су признати организатор за образовање одраслих за оспособљавање ЦНЦ глодача, мајстора неопходних металској индустрији за рад на машинама са нумеричким управљањем, па су заинтересовани за ово занимање обуку сами финансирали.
Tehnicka skola u Adi/M. Mitrovic
Фото: Техничка школа у Ади/М. Митровић

Ове школске године уз подршку локалне самоуправе општине Ада и заинтересованих предузетника крајем октобра зпочет је нови циклус обуке.

Локална самоуправа општине Ада је расписала конкурс на коме су заинтересоване фирме из ове општине учествовале, јер имају потребе за овим дефицитарним кадровима. У групи је десет полазника из фирми „Термометал“, ЛПО и „Идас“. 

Већи део трошкова финансира се из буџета општине, а остало заинтересоване фирме које су упутиле полазнике. Директорка Техничке школе Ада Хилда Гилице каже да обука траје 300 часова, од којих је 240 практична и 60 теоријска настава, а да се обука континуирано одвија пет месеци до краја априла.

– Сада је у току акредитација да образовање одраслих проширимо за занимања за потребе текстилне индустрије, пре свега за кројење и шивење одеће. Раније смо у школи имали образовање за текстилне струке, али једно време за упис није било заинтересованих ученика. У Ади има доста трикотажерских и других фирми из области текстилне индустрије, па има изражених потреба. Такође има заинтересованости и из Кикинде где италијнска компанија „Калцедонија“ ускоро отвара погон, а има интересовања и из Бечеја. Планирамо да тај део обуке спроведмо са Удружењем грађана „Дуга“ из Аде и Немачком организацијом за међународни сардњу ГИЗ – сазнајемо од директорке Хилде Гилице.

Техничка школа Ада још чека да стигне решење за акредитацију, па би обука за десет полазника могла да почне. Директорка Гилице напомиње да поред обуке за текстилце и оне која се већ спроводи бза ЦНЦ глодаче, има потреба овдашњих фирми за заваривачима, па ће настојати да испуне услове и спроведу обуку и за друга занимања која су неопходна.

– Укључивањем у образовање одраслих наша школа даје допринос заједници, јер на тај начин помаже онима који траже посао да могу да се доквалификују или преквалификују, а привредницима да дођу до мајстора дефицитарних занимања – каже Хилда Гилице.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести