У Средњобанатском округу 125 покушаја суицида ове године

ЗРЕЊАНИН: Шеф Одсека дневне болнице на Одељењу психијатрије у зрењанинској Општој болници „Ђорђе Јоановић“ др Весела Јашин Лалетин саопштила је да је у 2018. години на овом одељењу обављено 13.712 прегледа.
1
Фото: Сајт Опште болнице „Ђорђе Јоановић“

Од тога, чак 182 случаја су били покушаји суицида. У првих десет месеци ове године обављено је 10.650 амбулантних прегледа, а од тога је било 125 покушаја самоубиства.

– Највећи проценат покушаја самоубиства имамо међу младом, али и старијом популацијом. Најчешће су то млади од 15 до 29 година. А повећан је број старијих суграђана у трећој животној доби, који нису у стању да сами брину о себи, а често немају никога у близини да им помогне. У таквој ситуацији склони су да дигну руку на себе мислећи да ће тиме што ће окончати живот олакшати ситуацију својој породици. То су тешки тренуци у којима се они питају „за кога да живим“, „коме сада требам“, „коме ћу да паднем на терет“ – објаснила је др Јашин Лалетин.

Сваки покушај суицида заврши се на Одељењу психијатрије. Уколико је пацијент витално угрожен, он буде пребачен на интензивну терапију. Након тога долази на Одељење психијатрије.

У Општој болници Зрењанин постоји амбуланта на Одељењу специјалистичко – консултативних прегледа, пријемна амбуланта за хитне случајеве и Дневна болница.

– Наш задатак је да ту особу ојачамо, да јој вратимо поверење у живот. На крају крајева, помисао на самоубиство је само једно стање које након терапије и лекова постаје прошлост. Тај моменат и кризни тренутак у коме се помишља на самоубиство није трајан и доживотан. То је само моменат очаја – истиче др Весела Јашин Лалетин.

На нивоу Србије постоји СОС телефон 011/7777-000, у оквиру Психијатријске клинике „Лаза Лазаревић“. Линија је отворена од 0-24 сата.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести