У Сомбору скупљају пестицидни амбалажни отпад

СОМБОР: Један од највећих проблема сваког пољопривредника или фирме која послује у аграру је како заштитити узгајане биљне врсте, за шта се све више користе хемијски препарати, а како се ради о високо токсичним материјама, поставља се и питање куда са испражњеном, најчешће пластичном амбалажом.
с
Фото: Дневник, М.Миљеновић

Годинама уназад удружење највећих произвођача и дистрибутера пестицида СЕЦП-а је, уз помоћ и пун ангажман сомборске Пољопривредне стручне службе (ПСС), организовала прикупљање и накнадно безбедно уништавање потенцијално опасне амбалаже, што је била акција којој су се прикључивали пољопривредници.

На жалост, прошле године, из никада довољно појашњених разлога, иако је била заказана, слична акција је одложена свега два-три дана пре званичног почетка, па пољопривредници нису знали како да се реше амбалажног отпада. Последње седмице овог лета сомборска локална самоуправа дала се у решавање њиховог проблема, па је са СЕЦП и Пољопривредном стручном службом, макар за ратаре, повртаре и воћаре са подручја сомборског атара организована акција прикупљања искоришћене амбалаже.

-Према објављеном распореду који је јасно истакнут у свим сеоским месним заједницама, на већ добро познатим локацијама у селима наше возило ће преузимати искључиво пластичну амбалажу, док ће пољопривредници из приградских и салашких насеља моћи да се ослободе амбалажног отпада последњег дана акције, у понедељак, 21. септембра тако што ће га донети у наш нови објекат у Индустријској зони, преко пута градског Хиподрома – каже Татјана Веселиновић, сомборска координаторка Прогнозно извештајне службе заштите биља Војводине.

Она подсећа пољопривреднике да су након пражњења амбалажу морали најмање три пута са исперу и безбедно је складиште до тренутка преузимања. Мада ће се овогодишња акција прикупљања пестицидног амбалажног отпада у сарадњи са сомборском локалном самоуправом одвијати само у местима која припадају њеном подручју и пољопривредници из других општина могу донети свој отпад на места прикупљања. На пример, пољопривредници из Бачког Брестовца, који територијално припада оџачкој општини могу амбалажу донети у суседни Стапар, који припада Сомбору у термину предвиђеном за прикупљање у том селу или последњег дана акције у Сомбор. Подразумева се да ће и тим пољопривредницима ПСС издати одговарајућу потврду о преузетом амбалажном отпаду.


Дорословчани најодговорнији

Мада у сомборској ПСС нерадо говоре о томе која је од сеоских средина мање брижна када је у питању овакав начин заштите животне средине, не таје да је у последњој у низу од акција прикупљања амбалажног отпада прикупљено око осам тона пластике. Прави рекодери у количини прикупљене и предате искоришћене, опране и осушене амбалаже били су пољопривредници у Дорослову.


Татјана Веселиновић наглашава да пољопривредници могу да се јаве у ПСС или својим саветодавцима уколико су им потребни џакови за транспорт отпада до места преузимања. Они амбалажу могу донети и у својим yаковима или џамбо врећама, па ће се на лицу места извршити претовар.

Захваљујући претходним акцијама количина прикупљених пластичних флаша и контејнера у којима су се налазили пестициди расла је сваке наредне године, па се тиме смањивала и опасност од потенцијално опасног отпада, који је најчешће бивао просто одбачен или спаљен и тако завршавао на самим њивама. Како се ради о високо концентрованим пестицидима бацањем отпада се ризикује не само загађивање земљишта, већ и продирање токсичних материја у водоносне подземне слојеве, што може да изазове дуготрајно загађење.

- Оваква акција се организује превасходно због заштите животне средине, а помаже пре свега савесним пољопривредницима који у прописаној процедури перу и лагерују пестицидни амбалажни отпад, који на жалост прошле године није преузет. Озбиљнији пољопривредници при томе  знају да су им потврде које се издају приликом преузимања амбалаже неопходне приликом пријављивања на било који конкурс из мера подстицања српске пољопривреде средствима Европске уније – каже Татјана Веселиновић.

Како није тајна да се већ неко време и у Министарству пољопривреде размишља о условљавању доделе субвенција ратарима, повртарима и воћарима управо поседовањем потврде о преузетом пестицидном амбалажном отпаду, сва је прилика да ће овакве и сличне акције бити све чешће и ван сомборског атара.

 

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести