У Сомбору 25.000 димњака, а оџачара ни за дугме

СОМБОР: Насмешени лик загарављеног оџачара је својевремено био омиљена илустрација новогодишњих честитки, симболизујући не само радост и весеље, већ и топлину породичног дома, док су деца из генерације у генерацију била бабским и родитељским причама убеђивана да хватање за властито дугме, у моменту када угледају загарављеног чику, са лествама и димничарском четком о рамену, доноси срећу целе следеће године.
odžak, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Честитке и „папирну“ пошту су заменили електронски мејлови, а како, макар у Сомбору, ствари стоје ни дугмад на дечијим јакнама нису у опасности, пошто је у овом граду све мање димничара, мада за њима и те како постоји потреба, пошто статистика говори да само у граду има преко 10.000 активних димњака.

Мада је својевремено, пре пет година, у локалном сомборском парламенту чак и усвојена одлука којом је једно од овдашњих комуналних предузећа требало да почне да се бави и димничарским услугама, до овога никада није дошло, а не памти се ни да је ова одлука, која се испоставила као мртво слово на папиру, икада поништена. Брига о исправности димњака пала је на сомборско предузеће специјализовано за чишћење димњака и котлова „Оџачар“, које има само три професионална радника и једина чисти димњаке у граду и  околини.

Колики је то посао говори податак да на целом градском подручју Сомбора, рачунајући сам град и 15 околних села, има укупно око 25.000 димњака. Према речима Злаослава Врањеша, директора предузећа и судског вештака, да би се ова услуга обављала по захтевима струке и прописима потребно је да фирма која обавља ове услуге има макар 15 запослених димњачара, али још није донета градска одлука о димњачарској служби.

- Званична грејна сезона само што није почела, па би заиста било потребно што пре донети овакву одлуку, како би се увело више реда у целој области, али уједно и обавезали власници димњака да поведу далеко више бриге о њима -каже Врањеш, додајући да би тек тада „Оџачар“  могао задовољити потребе одржавања димњачарске службе.

У ситуацији одсуства било какве званичне и стручне контроле већина варошких и сеоских димњака је, по оцени Врањеша, у веома лошем стању због чега прети опасност од избијања пожара. Иако на подручју  Сомбора, али и шире, на подручју Апатина, Куле и Оџака нема довољно школованих димњачара, у овом предузећу тврде да би могли да оспособе нове раднике, како за своје, тако и за потребе других, сличних предузећа. Јер, ситуација је алармантна, с обзиром на то да без обучених кадрова и без одговарајућих прописа о димњичарској служби, постоји реална опасност да ускоро неће имати ко да обавља димњачарске послове.

- У Сомбору постоји велики проблем са одвођењем димних гасова код већине ложишта, јер су направљена мимо прописа, а то угрожава здравље људи - упозорава Злаослав Врањеш.- Укидањем Закона о димњачарској служби, који је једино Војводина и имала, полако се гаси димњачарска служба. Стари оџачари одлазе у пензију и уколико се нешто хитно не предузме, једноставно неће имати ко да ради.

У Сомбору је данас сутуација  веома лоша, што показује да су скоро 90 одсто димњака запуштени односно да се уопште не чисте или се то ради нестручно, на властиту руку, што ствара реалну опасност од избијања пожара, додаје Врањеш, те саветује суграђанима да проверу и одржавање димњака повере стручним димничарима.

М. Миљеновић

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Сомбор. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Славиша
07.10.2019 • 14:49
Може да прича ко шта хоће и да прави хвалоспеве,али Сомбор је мртав град,што се тиче економије и производње.Сва пољопривреда предузећа су затворена или у стечају,а све захваљујући неспособним властима града Сомбора,а чим нема производње,нема економије нема ни развоја.
EUR/RSD 117.5791
Најновије вести