У Севернобанатском округу роде прво слетеле у Сенту

СЕНТА/КИКИНДА: Првих дана у новој години роде заобилазе породилиште у Општој болници у Кикинди, па је прва беба рођена тек 5. јануара, док је у породилишту Опште болнице у Сенти у прва три дана било шест принова!
b
Фото: Poseta zvaničnika prvorođenoj bebi iz opštine Senta/Friđeš Irmenji

Прворођену бебу из сенћанске општине, посетили су председник сенћанске општине Рудолф Цегледи и члан Општинског већа Чонгор Леринц.

Кристина Рожа је пресрећна јер је ћеркицу Тамару на свет донела  3.јануара у два сата после поноћи, дугу 56 центиметара и тежила је 3.800 грама. Имајући у виду учинак у сенћанском породилишту у првим данима ове године директорка болнице др Беата Чаки рекла је да се нада да ће тренд раста рађања остати овакав целе године.

Иначе, у сенћанском породилишту, коме гравитирају потиске општине, прошле године рођене су 763 бебе, од тога 396 дечака и 367 девојчица. Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи каже да се из општинског буџета пружа финансијска подршка за рађање деце, изразивши задовољство што се родитељи из ове средине све чешће одлучују за више деце. Општина обезбеђује пакете за новорођенчад са потрепштинама у првим месецима и обезбеђује финансијску подршку од 30.000 динара, а прворођена беба у години добија дупло већи износ. 


Кикинда: Милица рођена 5.јануара

У кикиндском породилишту на прву бебу се прилино черкало. Млада мајка Катарина Шврака (21) из Кикинде у недељу 5.јануара у 10 сати и пет минта родила је девојчицу Милицу. Прворођена Кикинђанка је тешка 3.450 грама, а дугачка је 53 центиметра.


За разлику од почетка прошле године, када је Марина Радонић из Новог Милошева сина Вукашина породила 1.јануара већ пет минута после поноћи, на Гинеколошко-порођајном одељењу Опште болнице у Кикинди првих дана ове године није било порођаја, па се на принову чекало пет дана. Слична ситуација била је пре десет година, када је прва беба рођена 4.јануара у вечерњим сатима.

У кикиндксом породилишту лане је било 430 порођаја, 224 дечака и 206 девојчица, што је за 61 порођај мање у односу на 2018. годину, када је било 491 порођаја и евидентно је да се из године у годину број новорођшених беба смањује.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести