У Сенти се завршава нова топлана - капитална инвестиција

СЕНТА: Систем градског даљинског грејања у Сенти прикључен је на Нову топлану, која је у року од пет месеци изграђена средствима која су обезбеђена из државне касе посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.
1
Фото: Нова топлана у Сенти

За изградњу Нове топлане из државне касе је издвојено око 216 милиона динара.

Помоћник председника сенћанске општине задужен за развој Петар Терзић, који је кооординирао активности на изградњи Нове топлане, изјавио је да се овим капиталним улагањем после вишегодишњих проблема и неизвесности трајно решава проблематика снабдевања топлотном енергијом система даљинског грејања, који опслужује више од 2.000 корисника.

Фото: Пуштање у погон нових котлова

До сада је систем даљинског грејања топлотном енергијом опслуживала котларница Фабрике шећера ТЕ-ТО у стечају, а производња и дистрибуција топлотне енергије за грејање поверена је ЈП „Елгас“. Новоизграђени капацитет добио је име Нова топлана. Као основни енергент користи природни гас и уграђена два котла су капацитета по седам мегават, што подмирује потребе грејања града. Изградњу је фирма „Термомонт“ из Београда започела 16. августа, а уговорен је систем „кључ у руке“, од пројектовања, набавке, испоруке, монтаже опреме и изградње котларнице, и завршетка за 100 дана. Међутим, Терзић напомиње да је било објективних потешкоћа, због којих је рок нешто продужен, тако да је посао практично окончан за пет месеци.

- Ово је сада штеловање система и током следеће недеље почиње гарантна „вожња“ која ће потрајати десетак дана, да се покажу гаранције прецизиране уговором. У питању је савремен систем, људи из „Елгаса“ су имали предвиђену обуку, тако да су створени сви предуслови за функционисање Нове топлане - каже Терзић.    

Пун ефекат рада биће када се ревитализује топловодни систем. Према речима Петра Терзића у току је израда пројекта за ревитализацију дела топловода од „Гилакса“ до краја стамбеног насеља на Песку, који треба да буде готов до краја фебруара ове године, где је сконцентрисано највише корисника градског даљинског грејања.

- Нова топлана неће дати свој пун капацитет уколико има проблема и губитака на топловодном систему. Ревитализација топловода се мора радити у току ове године, а наредне 2020. године ићи на обнову другог дела градске топловне мреже и даље одржавати систем - указује Терзић.  

М. Митровић  

Фото: Ј. Гергељ

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести