У полуфиналу борбе гускова Батак надјачао шампиона Арпада

МОКРИН: У полуфиналу 35. Светског првенства у надметању гускова у Мокрину актуелног шампиона Арпада, власника Жељка Радаковића, надјачао је Батак, изазивач из јата Николе Никића.
1
Фото: М. Митровић

После жестоког укрштања кљунова Арпад је подвио реп и у пратњи својих љубимица поражен напустио место окршаја, а Батак уздигнуте главе и раширених крила иде у финале.

У другом полуфиналном окршају гусак Жива, власништво Милоша Ковачића био је спремнији и брзо у бег приморао Тајсона, власништво Слободана Кришана.

- Борба је била добра и победа против шампиона Арпада је заслужена, а како ће бити у финалу видећемо. Батак је прошле године победио Живу, па се надам победи у финалу. Припрема се стандардно. Који пут га прошетам, дајем му довољно хране, а остало је све до њега, не могу му ја помоћи, сам показује колико је спремнији од противника. Мислим да је ове сезоне спреман, идемо на прво место, други не може да буде. Ако освоји титулу иде у заслужену пензију - оптимиста је Никић.

Милош Ковачић каже да није очекивао да ће његов љубимац осмогодишњи Жива имати тако лаку борбу против Тајсона, али да је Жива и до сада показао да је искусан борац.

- Жива је ове сезоне у најбољој форми. На почетку сезоне имао је јако неугодног противника прошлогодишњег полуфиналисту Туфницу, а на путу до финала је био бољи и од других ривала, тако да је заслужено стигао до финала и очекујем титулу – самоуверен је Милош Ковачић.

У овогодишњем надметању на мокринским сокацима учествовало је 108 гускова у три категорије, а најбољи ће се надметати у финалу које је бзаказано за 28.фебруар.

- Надметање је увек у зимском периоду када је сезона парења гусака. Као и код свих других врста мужјаци се надмећу за женке, за то ко ће оставити потомство и имају биолошки нагон да покажу своју мушкост, па тако и гускови се доказују да би придобили што више гусака из јата. Од нечег што је природно, осмислили смо такмичење гускова које у овом облику негујемо већ три и по деценије - објашњава председник мокринског Удружења одгајивача гусака „Бело пере“ Живица Терзић.

Зог неповољних епидемиолошких прилика финално надметање ће се одржати без присуства публике. Организатори из мокринског Удружења одгајивача гусака „Бело пере“ најављују да ће финале љубитељима надметања гускова бити омогућено посредством преноса на Јутјуб каналу. Иначе, до сада Светско првенство у надметању гускова у Мокрину, које је регистровао и УНЕСКО, није одржано само 2006. године, због епидемије птичијег грипа.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести