У општини Жабаљ стартовала Служба кућног лечења

ЖАБАЉ: У склопу Дома здравља Жабаљ већ месец дана ради Служба кућног лечења, чији се рад одвија кроз кућне посете пацијентима који су хронични болесници, непокретни и тешко покретни, немају никог свога да брине о њима и старији суграђани самци.
stari nega
Фото: pixabay.com

Овакав вид лечења није никаква новост у односу на друге домове здравља, јер готово сви у Србији имају и ове службе кућног лечења, као концепт палијативног збрињавања.

Општи је утисак добар, задовољни су пацијенти нашом бригом, каже директор Дома здравља специјалиста ургентне медицине др  Никола Дукић и наводи да Службу кућног лечења чини лекар и пет медицинских сестара који по принципу посете у кућним условима прегледају пацијенте, дају терапију, исписују рецепте, док је у будућности план да се овим пацијентима доносе и лекови на кућну адресу.

Сваког радног дана лекар и медицинске сестре од 7до 14 часова обилазе пацијенте у насељима жабаљске општине, по недељном распореду. Свакодневно се иде у друго место.

Половина радног времена односи се на планиране посете пацијентима, по њиховим здравственим картонима, а друга половина радног времена су посете по позиву на телефон 064/80-57-220.

Дневно би према стандардима требало да се посети шест пацијената, али се по речима Николе Дукића, на тај број не гледа, већ се оде и у десет кућних посета.


Замена столарије у Чуругу

Током марта биће завршени радови на замени целукупне столарије у чурушкој амбуланти. Нова ПВЦ столарија је постављена на одељењима рехабилитације, опште медицине и педијатрије, а потребно је да се исти посао уради на стоматологији и лабораторији.

Радове је финасирала Општина Жабаљ у износу мало мањем од милион динара, потврдио је др Никола Дукић.


Општина Жабаљ припада локалним самоуправама где је становништво старије животне доби, па глеђаући године живота суграђана, требале би нам и три екипе за дневни теренски рад, каже доктор Дукић.

Сада се у кућне посете иде аутомобилом Дома здравља који није намењен за потребе новоосноване службе, па је зато потребно купити возило за које се очекује помоћ од општине и донатора, а од опреме новој служби је потребан ЕКГ апарат и униформе за лекара и медицинске сестре.

З. Делић

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести