У Општини Нови Кнежевац упослиће људе да пазе на мигранте

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Конструктивно решавање проблема појачаног присуства миграната у погарничним насељима новокнежевачке општине Мајдан, Рабе, Банатско Аранђелово и Ђала, било је тема заједничког састанка, који је у договору са народном посланицом Весном Кришанов и председником општине Нови Кнежевац др Радованом Уверићем, одржан у Новом Кнежевцу, уз учешће републичког комесара за избеглице и миграције Владимира Цуцића,  представника Полицијске управе Кикинда и Полицијске станице Нови Кнежевац.
Majdan IMG_20210205_130140
Фото: Мајдан, фото: М. Митровић

Ово је била једна у низу редовних активности Комесаријата и Општине Нови Кнежевац, а комесар  Цуцић је нагласио да је релативно брзо и лако постигнут договор око приоритета, редоследа  потеза и које методе ће се користити да се смањи стални притисак од стране људи који пролазе кроз подручје новокнежевачке општине.

Председник општине др Радован Уверић је рекао да је констатован повећан број миграната, што је поготово било изражено до пре десетак дана, међутим, из Комесаријата за избеглице и миграције уверавају да се очекује смањење броја миграната због отварања неких других рута.

- Конкретне мере предузеће се у новокнежевачкој општини у наредних неколико месеци. Биће запослена неколицина људи који ће имати клизно радно време и пазити на села. Биће задужени искључиво за мигранте, контактирати са њима и враћати их у сарадњи локалне самоуправе са полицијом, па да видимо какве ће то резултате дати. Претходне године је то дало добар резултат, када је смањен број миграната у насељима наше општине, па очекујемо да то постигнемо и у овој години. То је проблем који ће трајати и у будућности, а ми ћемо пронаћи мере које ће наше грађане најмање коштати, да бисмо вратили мир у насељена места наше општине - каже Уверић. 


Упади у празне куће

За житеље пограничних места на северу Баната, на тромеђи са Мађарском и Румунијом, суседних земаља преко којих мигранти покушавају да се домогну земаља западне Европе, представљају упади у празне куће. Мигранти у њима бораве и причињавају штете. У више наврата претходних месеци организовано је одвожење миграната са овог подручја у прихватне центре, али се они брзо враћају и покушавају илегални прелазак границе.


Фото: Радован Уверић, фото: М. Митровић

Посебно се Уверић осврнуо на проблем незадовољства становника у насељу Мајдан:

- Мој став је да не можемо само да причамо да нешто треба урадити, него да покушамо конкретним мерама да помогнемо становништву. Најлакше је ићи по селу и причати како не ваља, како неко не ради свој посао, а при томе не нудити ниједно решење. Очекујем да понуђена решења дају резултате у наредном периоду.

Председник општине предочио је да ће ово бити процес са којим ћемо морати да живимо наредних година, јер ово свакако није проблем само новокнежевачке општине и државе, већ целе Европе.  Замолио је грађане за стрпљење, јер је у заједничком интересу да се обезбеди максимална безбедност за све који на територији општине Нови Кнежевац живе и за оне који пролазе кроз њу.

Фото: Владимир Цуцић, фото: М. Митровић

- У потрази смо за решењима да ти људи што брже излазе из Србије, како да се тај пролазак каналише, да ни на који начин не угрози становнике општине Нови Кнежевац, али да не угрози ни те људе који пролазе. Имајући у виду који је то број људи који је прошао овуда, успевали смо да тај проблем држимо под контролом. Механизме који су коришћени у претходним годинама ћемо да унапредимо и на путу смо да овај притисак, који је сезонског типа преко зиме, пробамо да каналишемо и ослабимо у мери у којој можемо, да буде потпуно безболан за грађане ове општине, посебно насеља поред границе - рекао је Владимир Цуцић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести