У Новом Жеднику и Вишњевцу потомци солунаца памте и граде

НОВИ ЖЕДНИК, ВИШЊЕВАЦ: Век је прошао од досељавања породица Солунских добровољаца и оснивања Новог Жедника и Вишњевца, где су минулог викенда мештани пригодним програмима прослављали ову значајну годишњицу.
с
Фото: Град Суботица

Градоначелник Суботице Стеван Бакић честитао је мештанима уз подсећање на историјске околности у којима су њихова насеља створена.

У највећем броју оснивачи су били добровољци, који су се борили у Српској војсци на Солунском фронту, где су  доспели, преко руских ратишта, напуштањем Аустроугарске војске, која их је присилно мобилисала са њихових вековних огњишта у Лици, Босни и Херцеговини и другим окупираним крајевима током Првог светског рата. Нови Жедник носио је назив Генерал Хаџићево, по Стевану Хаџићу команданту Прве српске добровољачке дивизије. Први добровољци који су дошли на ову земљу, коју су им даровали краљ и захвална отаџбина, били су Личани из околине насеља Срб, па је тако једно од имена које се користило за Нови Жедник било и Нови Срб. Личанима су се убрзо придружили и досељеници из Црне Горе, Херцеговине, Босне и Далмације, укупно преко 170 досељених породица.

Фото: Град Суботица

- Нови Жедник је постао једно од најразвијенијих досељеничких места, а и данас је препознатљив и перспективан. Град Суботица ће уложити напор да се услови живота овде унапреде и да се развој настави - рекао је градоначелник на скупу у Новом Жеднику.

Ове године се обележава и 80 година великог страдања житеља ових насеља у условима фашистичке окупације 1941. године. Од око 1.500 мештана колико је село имало пред Други светски рат, током хортијевске окупације, 230 људи је отерано у логоре, а остали су протерани у друге крајеве окупиране отаџбине.

- Чак 250 Жедничана је учествовало у ослободилачком покрету широм Југославије, 97 је погинуло, а 40 је понело Партизанску споменицу. Село је имало и 37 невиних жртава окупаторског терора. Њихових јуначких дела и жртви се сећамо данас са посебним поштовањем – подсетио је Бакић.

Говорећи на скупу у Вишњевцу Стеван Бакић нагласио је да процес аграрне реформе и додељивања земље ветеранима пре једног века, није никога изместио са овог простора.

- Ваши преци нису дошли на туђе поседе и у туђе куће, него на некадашње пустаре и голе ледине, где су тешком муком и својим поштеним радом стекли и изградили све оно што видимо данас око нас – рекао је Бакић.

Вишњевац је као и Жедник носио више назива. Звали су га Добровољачко село, Рит, Генерал Радивојевићево, по једном од команданата који је организовао добровољце у Русији.

- Током окупације у друге крајеве прогнано је 374 мештана Вишњевца, а у логоре 516. У Другом светском рату борило се 159 становника, а погинуло 36, а било је и осморо жртава терора који је окупатор спровео у селу. Број страдалих по логорима никада није утврђен - казао је Бакић, али је и подсетио да се већина преживелих прогнаника после рата вратила.

Град Суботица посвећен је како бољитку и напретку свих насеља која су основали солунски јунаци, тако и чувању успомене на њих и на подвиге које су чинили да град данас буде богатији, како насељима, тако и људима, поручио је градоначелник.  

 

В. Х.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести