У Молу играју све генерације

МОЛ: Ентузијасти на очувању српског фолклора из Културно-уметничког друштва аматера (КУДА) „Новак Радонић“ у Молу на окупу су од пре шест година. У почетку их је у улози председника предводио Саша Вланиколин, са циљем да се афирмише друштво у коме ће млади, али и одрасли наћи простор за неговање српске културе, традиције и изворне песме и игре.
Nastup prvog izvođačkog folklornog ansambla KUDA „Novak Radonić“ Foto: M. Mitrović
Фото: Наступ првог извођачког фолклорног ансамбла КУДА „Новак Радонић“ Фото: М. Митровић

- Наши ансамбли сада на репертоару имају игре са подручја целе Србије, а Саша Вланиколин је шеф оркестра у коме су ангажована деца из Основне музичке школе, која музиком могу да прате наступе фолклорних ансамбала – каже председница КУДА „Новак Радонић“ Драгана Танасић.

У КУДА „Новак Радонић“ се тренутно окупља око 140 чланова, а број се увећава. Председница Танасић наглашава да се посебан акценат ставља на укључивање деце већ од малих ногу, од три до шест година. Најмлађом групом се бави кореографкиња Љиљана Бислимовић, која је по струци васпитач, а са групом од првог разреда основне школе па до оних најстаријих бави се кореограф Далибор Мартинов.

- У ансамблима имамо децу свих узраста, али успели смо да окупимо и ветеране, што смо у овој години успели да постигнемо као новину у раду друштва – додаје Танасић. – Ветерани се у неговању фолклора ангажују више рекреативно, али исто тако репрезентативно могу да се представе када затреба. Друштво се труди да сарађује са свим локалним институцијама у Молу и општини Ада, а негујемо и сарадњу са друштвима из региона Потисја и шире, па када има прилике идемо и на гостовања у иностранство – истиче председница Танасић.

Као и многим аматерским друштвима, проблем су финансије, али настоје да што више наступају.

- Поносни смо на све што смо до сада постигли у нашем раду, а надамо се да ћемо наш рад даље унапређивати. Годину дана сам на дужности председника и мислим да смо успели да направимо добру промену, окупили смо екипу људи која је спремна да ради са децом у играчком и музичком делу. Имамо Управни одбор који се максимално труди да добијемо подршку у свему што је потребно за нормалан рад. Ношње су нешто што се стално обнавља и оплемењује, како се повећава број извођачких кореографија – сазнајемо од Драгане Танасић.

У КУДА „Новак Радонић“ ове године поново планирају добротворни наступ и вечеру, када ће се презентовати све што је рађено претходних годину дана, што ће према очекивању председнице Танасић бити корак да се прикупе средства за даље активности. На  добротворни концерт и вечеру позваће се донатори и спонзори друштва, који су према речима Танасићеве и до сада потврдили опредељеност да помажу рад друштва, а има их не само из Мола него са целог подручја општине.

- Сви су увек ради да нам изађу у сусрет према својим могућностима, најважније је да постоји добра воља и са њима добро сарађујемо, а добротворно вече је прилика да се заједно окупимо на једном месту, прикажемо оно најбоље што имамо из наше продукције првог извођачког фолклорног анасмбла и дамо значај и одамо поштовање нашем спонзорском тиму који је уз нас, а такође и да се дружимо – каже Танасић.

Друштво из Мола је у мају усталило као традиционалан дечији фолклорни фестивал, на коме окупља ансамбле из региона Потисја, а ове године први пут је приређен летњи концерт на обали Тисе у прелепом амбијенту испред Ловачког дома и ресторана „Јелен“, на коме су угостили и ансамбле друштва „Ђидо“ из Бечеја.

- Шест година постојања друштва није неки дуг период, али су резултати заиста завидни. Вежба се у просторијама Дома културе у Молу, где нам је Месна заједница изашла у сусрет да га према потреби користимо, али још увек има морамо да улажемо да би поправљали услове за рад са децом. – рекла је Драгана Танасић.

        М. Митровић

 

GENO
26.09.2018 • 16:07
DIVNE VESTI !!!
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести