У МОКРИНУ СВЕ СПРЕМНО Тражи се јаје победник

МОКРИН: Програми, предавања, изложбе у оквиру празничних васкршњих свечаности у Мокрину одржавају се још од окупљања око ватри Лазарица, прошлог петка.
mokrin spomenik jajima, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

Са нестрпљењем се ишчекује главни догађај у недељу, на Васкрс - 28. Светско првенство у туцању фарбаним кокошијим јајима, када ће Мокринчани по традицији угостити више хиљада гостију из земље и иностранства.

У потрази за најтврђим јајима која се фарбају за престижно такмичење, такмичари су дуго бирали, куцкањем у зубе, међу хиљадама јаја, надајући се да ће наићи на оно победничко. Титулу светског првака брани лањски побендик Сава Терзић – Кошничар из Мокрина.

Фарбање јаја, на старински начин, уприличено је у петак у дворишту Месне заједнице Мокрин, у суботу од 20 сати у библиотеци је представљање књиге „Васа Стајић“ аутора Саше Марковића, а у галерији Дома културе у 21 сат је отварање празничне изложбе ликовних радова.

На сам Васкрс, после празничне литургије у цркви, од 9.30 је такмичење у туцању фарбаним јајима у јуниорској конкуренцији, а сат касније почиње такмичење сениора. Финални део окршаја 16 најбољих на великој бини на Варошком тргу почиње тачно у подне.

М. Мр.

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести