У Кули уручена опрема за самозапошљавање социјално угрожених

КУЛА: Житељи Куле који припадају категорији теже запошљивих особа добили су опрему за рад у оквиру пројекта подршке самозапошљавању, а свечано уручење било је у холу Пионирског дома у Кули.
с
Фото: Општина Кула

Захваљујући реализацији овог пројекта, Куљани ће имати прилику да се опробају у предузетништву, а према речима председника Општине Кула Дамјана Миљанића, овакав програм има и директан значај за саму локалну самоуправу јер смањује стопу незапослености. Пројекат је иначе реализован уз подршку Сталне конференције градова и општина.

- Помоћ државе и министарства и Општине Кула никада није била упитна за сиромашне породице и за социјалне случајеве, али овај програм се издваја тиме што заправо није она класична помоћ него је обука и опремање тих породица да самостално привређују, и мислим да је то један много хуманији приступ и трудићемо се да и у наредном периоду даље овакве програме реализујемо јер овакви програми њима омогућавају да достојанствено живе. Неће живети од социјалне помоћи већ се сопственим радом себи обезбедити средства за живот и тиме ће бити обучени и опремљени за рад, што јесте и директна корист за локалну самоуправу, пошто ће доћи до смањења незапослености - истакао је Миљанић.

Овај пројекат се зове „Иницијатива за инклузију“ и спроводи се у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група“ коју спроводи ГИЗ и, осим у Кули, присутан је у још девет општина.

Тримери за кошење, опрема за одржавање хигијене просторија, брусилице – само су неке од алатки којима ће будући корисници трасирати свој пут ка финансијској сигурности и материјалном ситуирању

- Ово заиста јесте једна свечана прилика и имамо коначно нешто конкретно да понудимо вашим суграђанима, а то је опрема коју додељујемо - истакао је менаyер пројекта и представник Сталне конференције градова и општина Александар Поповић. - Ово је део који се односи на самозапошљавање, дакле у питању је додела опреме корисницима који сами започињу свој бизнис и унапређују своје пословне идеје. Имамо и програме самозапошљавања и доквалификације, тако да се знатно олакшава запошљавање оних категорија становништва које важи за теже запошљиво. Драго ми је да сам поново у Кули и имам велика очекивања и надања када је у питању крајња реализација овог програма.

Неизоставни део читаве ове приче је Удружење „Плава птица“, а директор удружења Марко Кошутић објаснио је шта се очекује од корисника ових средстава и истакао је да је веома задовољан што су добили могућност да својим радом обезбеде себи материјалну сигурност.

- Ми водимо онај програмски део пројекта, дакле сарадњу са корисницима. Конкретније, помагали смо у изради бизнис планова и обуку свих лица за запошљавање и самозапошљавање. Ово је друга компонента када се додељује опрема која је предвиђена њиховим бизнис планом. Осим овде виђене опреме, монтирана су и два пластеника у Сивцу зарад пластеничке производње. Захваљујући уштеди средстава, још два бизнис плана ће бити реализована, што је одлично и негде крајем овога месеца очекујемо и формирање социјалног предузећа, где ће радити Роми и повратници по реадмисији - додао је Кошутић.

Суштина једног оваквог програма као што је „Локална иницијатива за укључивање на тржиште рада у општини Кула“ јесте мотивација локалног, дугорочно и теже запошљивог становништва да се укључе у рад и да добију прилику да постану продуктивни чланови заједнице. Тримери за кошење, опрема за одржавање хигијене просторија, брусилице – само су неке од алатки којима ће будући корисници трасирати свој пут ка финансијској сигурности и материјалном ситуирању.

        Л. Р.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести