У Кикиндском геронтолошком центру ефикасним мерама штите кориснике

КИКИНДА: У Геронтолош­ком центру у Кикинди стриктно се спроводе мере заштите на спречавању заразе од коронавируса, а оне су се потврдиле као ефикасне у установи где је збринуто 156 корисника.
Геронтолошки центар Кикинда/ Из Геронтолошког центра у Кикинди
Фото: Геронтолошки центар Кикинда/ Из Геронтолошког центра у Кикинди

Директор Геронтолошког центра Светислав Вукмирица подсећа да су посете забрањене још од краја јануара ради спречавања ширења сезонског грипа, па су са пандемијом и увођењем ванредног стања, као и спровођењем најстрожијих мера у граду, оне само додатно пооштрене.

Да све добро функционише и да се епидемиолошке мере које се односе на геронтолошке центре спроводе, уверио се и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, приликом недавног обиласка установа за збри­њавање старих на подручју Севернобанатског округа.

- Ни са попуштањем и ублажавањем мера за друге кате­горије становништва, у нашој установи, а и другим установама за збри­њавање старих, нема попушта­ња, него се утврђене превентивне мере стриктно поштују и спроводе. Све се чини да се смањи ризик од инфекције корисника и њихове безбедности - наглашава Вукмирица.

Фото: Геронтолошки центар Кикинда /Светислав Вукмирица

У кикиндском Геронтолошком центру, који кориснике збрињава у два објекта, режим рада је у потпуности измењен. У објекте нико не може да уђе без заштитне опреме и уколико претходно не прође дезобаријеру. Корисници имају контакт само са медицинским радницима, неговатељицама и сервиркама. Установа је сопственим возилима организовала превоз својих радника из околних села, којих је већи број, тако да немају проблема са доласком на посао од куће. И на тај начин је смањен ризик од уласка инфекције, а међу мерама је и забрана доставе пакета корисницима.

- Више од половине запослених нема контакт са корисницима, него само они који су неопходни, а то су медицински радници, неговатељице, серверке и спремачице. Двориште је у потпуности затворено, не могу да уђу возила ни наша, нити возила добављача. Све што је потребно наша служба набавља и доставља за потребе корисника - категоричан је директор Вукмирица.


Кућне посете по потреби

Запослени из Геронтолошког центра ангажовани су и на пружању неге и помоћи у кући најстаријим суграђанима у Кикинди. Они обилазе о подмирују потребе 58 домаћинстава, међу којима има и нових корисника који су се од почетка епидемије јавили да им је подршка неопходна.

Светислав Вукмирица напомиње, да поред уобичајених услуга неге и помоћи у кући које се пружају на основу склопљених уговора, са ванредним стањем, увођењем забране кретања за најстарије и полицијског часа јавили су се људи којима је потребна нега, јер је доста њих у међуврмеену изишло из болнице, а нису били спремни. Или, има и оних које су сродници обилазили после радног времена у вечерњим сатима, али сада због полицијског часа нису били у могућности, па су из Геронтолошког центра прискочили у помоћ.


У спровођења свих епидемиолошких и хигијенских мера, води се рачуна о здравственом стању запослених који због посла улазе у објекте. Ништа се не препушта случају.

Поред тога што је налог ресорног министра да сваки запослени у геронтолошким центрима током дана мери температуру два пута, а корисницима се мери четири пута, у кикиндској установи запослени мере температуру и трећи пут. То чине ујутро

када устану и имају обавезу да о томе обавесте своје претпостављене, да имају увид у њихово здравствено стање.

Иако корисницима Геронтолошког центра недостају посете родбине и пријатеља, такође и радно-окупациона терапија, чини се све да се добро осећају. Имају двориште, у чијем уређивању и сами према могућностима учествују и у којем проводе део времена док траје изолација.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести