У Кикинди маске шију и донирају

КИКИНДА: Медицинским радницима, али и припадницима других служби у Кикинди, које због природе посла морају да раде и крећу се, пристиже подршка из фирми и удружења грађана, појединаца, а помоћ је стигла и из Сремске Митровице.
Град Кикинда/ У Заштитној радионици „Лира“ у Кикинди
Фото: Град Кикинда/ У Заштитној радионици „Лира“ у Кикинди

Солидарност и жеља да се помогне највидљивија је на примеру заштитних маски. Контигент од 3.000 маски Кикинђанима је прва је упутила италијанска компанија „Калцедонија”, која има погон у овом граду од јануара прошле године и чија је основна делатност шивење. Гест „Калцедоније” али и других донатора поздрављају локална самоуправа и чланови Градског штаба за ванредне ситуације.

Компанија „Тиса аутомотиве” из Сенте је такође показала солидарност и донирала материјал за шивење 600 маски. Раднице Заштитне радионице „Лира“ већ данима неуморно шију маске за медицинско особље кикиндске болнице. Маске су, како каже технички директор у тој фирми Јасмина Пољан, почели да шију још 16. марта, одакле је до сада испоручено 3.300 комада.

- Одлучили смо да помогнемо јер су маске дефицитарне. Увек смо ту да помогнемо нашем граду - каже Пољан.

Око 500 маски сашиле су чланице Удружења жена „Великоселке” из Банатског Великог Села, а у ову врсту помоћи укључиле су се и чланице удружења „Вретено” из Иђоша као и удружења ДОРА из Кикинде, као и овдашње предузетнице Мирна Рацков, Наташа Ђаковић, Биљана Булајић и још многе вредне жене, али и мушкарци. Тако су се шивења маски латили кикиндски сарач Александар Ронто и глумац Народног позоришта Бранислав Чубрило Рус.

У условима ванредног стања и велике потребе за заштитним маскама помоћ свих који желе да помогну је више него добродошла, али добродошли су и други видови помоћи. Тако је кикиндски Штаб за ванредне ситуације примио је од Штаба за ванредне ситуације Сремске Митровице

помоћ у виду медицинских, санитарних и хигијенских средстава.

Координатор Сремскомитровачког кол центра и члан Штаба за ванредне ситуације Петар Самарyић рекао је да је ова помоћ знак солидарности са Кикиндом која је једно од најугроженијих места када је реч о епидемији. Из тог разлога град Сремска Митровица обезбедио је дезинфекциона средства, односно раствор натријум-хипохлорита који се користи за дезинфекцију просторија, за дезинфекцију радних површина, санитарних чворова. Дониране су и течност за дезинфекцију руку на бази течног кисеоника, варикина, тоалет папир и заштитне маске.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести