У Белу Цркву стиже и други инвеститор из Чешке

Председник Скупштине општине Бела Црква Марјан Алексић и председник општине Дарко Богосављевић са представницима чешке фирме „ИМГ Бохемиа с.р.о“ договорили услове о инвестирању ове фирме у општини Бела Црква.
Razgovori sa sa predstavnicima češke firme „IMG Bohemia s.r.o“ Foto: Opština Bela Crkva
Фото: Разговори са са представницима чешке фирме „ИМГ Бохемиа с.р.о“ Фото: Општина Бела Црква

БЕЛА ЦРКВА: Након потписивања уговора о гринфилд инвестицији чешке фирме „Spel Manufacturing s.r.o“ из Колина о изградњи фабрике у Белој Цркви, договорени су услови о још једној чешкој инвестицији. То практично значи две нове фабрике у новоизграђеној индустријској зони ове јужнобанатске општине.

Председник Скупштине општине Бела Црква Марјан Алексић и председник општине Дарко Богосављевић имали су недавно радни састанак са представницима чешке фирме „ИМГ Бохемиа с.р.о“ из околине Прага. Том приликом су договорени услови о инвестирању ове фирме у општини Бела Црква.

- Према пројекцији, вредност инвестиције чешке фирме „ИМГ Бохемиа“ у нашој општини износиће од 10 до 14 милиона евра и обухвата изградњу производних погона у индустријској зони на земљишту од два хектара,  а план је да у три фазе запосли 200 радника. Фирма се бави производњом компоненти за аутоиндустрију, а наши суграђани који би се запослили у овој фирми имаће обуку у матичној фабрици у Чешкој“ – рекао је председник СО Бела Црква Марјан Алексић.

Следећи корак је писмо о намерама фирме „ИМГ Бохемиа“, а након утврђивања конкретних услова од стране Општинског већа општине Бела Црква, председник општине расписује оглас за предметну инвестицију.

Председник СО Бела Црква Марјан Алексић истакао је и да ће чешка фирма „Спел Мануфацтуринг, с.р.о“ из Колина, до краја ове године почети са изградњом фабрике у Белој Цркви.

-За инвестицију у Белој Цркви фирма се одлучила пре свега због доступности квалификоване радне снаге, доброг географског положаја наше општине и повољног амбијента за развој привреде и инвестиције који смо успели у протекле четири године да створимо. Фабрика би требало да прими до 70 радника. Осим складишта и дела за производњу, у саставу индустријске хале биће и модерне канцеларијске просторије“ – додао је Алексић.

Колико су значајне чешке инвестиције у општини Бела Црква говори и податак да је председник Чешке Републике Милош Земан исказао своју личну подршку изградњи фабрике фирме „ИМГ Боохемиа“ у Белој Цркви, што је и потврђено на састанку са председником Републике Србије Александром Вучићем.

Две нове фабрике чешких фирми стварају могућност 270 нових радних места за становнике општине Бела Црква, што ће значити и бољи стандард и бољи живот у овој неразвијеној општини.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести