У Бечеју завршено међународно музичко такмичење „Фантаст 2017.“

БЕЧЕЈ: Традиционално, шесто по реду, Међународно музичко такмичење „Фантаст 2017.“ завршено је и у бечејској Основној музичкој школи „Петар Коњовић“ сумирали су утиске деветодневног такмичења на инструментима који се уче у школи - виолина, клавир, гитара, хармоника и тамбура.
Такмичење
Фото: Dnevnik.rs

БЕЧЕЈ: Традиционално, шесто по реду, Међународно музичко такмичење „Фантаст 2017.“ завршено је и у бечејској Основној музичкој школи „Петар Коњовић“ сумирали су утиске деветодневног такмичења на инструментима који се уче у школи - виолина, клавир, гитара, хармоника и тамбура.

- Рекордан број учесника и награда на овогодишњем такмичењу. Укупно се такмичило 563 учесника 79 основних музичких школа из 69 градова седам земаља: Босне и Херцеговине, Мађарске, Македоније, Словеније, Црне Горе, Хрватске и Србије - рекла је директорка Музичке школе „Петар Коњовић“ Тамара Крајтмар.

Највише је било такмичара на клавиру (236), затим виолини (139), хармоници (80), гитари (65) и тамбури (43). Продукт тога, наравно и доброг музицирања, је рекордан број награда. Максималних 100 бодова добило је укупно 15 такмичара, осам на клавиру, пет с виолином и по један с гитаром и тамбуром у рукама. Поред диплома, сви су награђени и са по 50 евра. Лауреат је Софија Главичић из београдске Музичке школе „Јосип Славенски“, која је свирала виолину у узрасту шесте категорије.

Највише учесника, укупно 27, било је из школе домаћина и Основне музичке школе из Тузле, па је награда „Метроном“, намењена школи с највећим бројм учесника, припала Тузлацима. Наставнику гитаре у београдској Музичкој школи „Петар Коњовић“ Ненаду Петровићу додељена је као награда ноћење за две особе у хотелу „Фантаст“ зато што је довео највећи број, укупно 12 својих ученика. Марко Мачек из Глазбене школе у Вараждину је освојио плакету и пакет школског прибора, јер је са пет и по година био најмлађи учесник овогодишњег такмичења, а и за свирање на клавиру је с 99,33 поена освојио прву награду као другопласиран у беби категорији.

Поред организатора, препуни лепих утисака су такмичари и њихови родитељи, али и наставници, јер истичу да је бечејско такмичење једно од реалнијих. Томе су допринели ангажовани међународни чланови стручних жирија за сваки инструмент. Задовољство су изрекли и представници локалне самоуправе, јер  Међународно музичко такмичење „Фантаст“ израста у бечејски бренд, а из Туристичке организације општине Бечеј истичу да је то сада препознатљива музичко-туристичка дестинација, јер многи који једанпут дођу на имање некадашњег бечејског велепоседника Богдана Дунђерског или се поново врате или упуте познанике да и они виде праву  панонску „оазу“.

У оквиру фестивала организатор је, по правилу, даровао суграђане свечаним концертом уметничке музике. Ове године су, поред Тамбурашког оркестра ученика школе домаћина, наступили Оркестар хармоника некадашњих ученика бечејске школе и Омладински дувачки оркестар братског града Чонграда из Мађарске.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести