Тиса опада, али је опасна за купаче

СЕНТА: Врх воденог таласа на Тиси прошао је у уторак када је код Сенте забележен водостај од 536 центиметара и претходна два дана је присутна тенденција опадања, па је јуче водомер показао ниво од 516 центиметара или смањење за 20 центиметара.
М. Митровић/Тиса код Кањиже
Фото: М. Митровић/Тиса код Кањиже

Слично је стање и на водомерним станицама код Новог Кнежевца и Новог Бечеја.

Пораст водостаја Тисе до којег је дошло у последње време није угрожавао насеља, мада је пре него што је почело опадање, на појединим деоницама река изашла из корита, међутим, први степен одбране од поплаве је тек када ниво воде достигне 600 центиметара.

Због високог водостаја и мутне воде која носи и доста смећа, грање и стабла дрвећа, само поједини махом најхрабрији млађи житељи Потисја пливају у реци, док већина по топлом времену са тропским температурама освежење тражи на базенима.

Стручњаци упозоравају да је купање у реци Тиси сада опасно по живот, а поред брзе речне струје највећу опасност представљају грање и стабла дрвећа. Координатор Спасилачког тима „Тиса” у Сенти Нандор Барањи упозорава да поред онога што је уочљиво на површини воде, постоје опасности које на први поглед нису видљиве.

-  Предмети плове не само по површини, већ и испод нивоа воде, 40 до 50 центиметара, па се не виде голим оком, али у њих се пливач може заплести и из тога могу настати неопозиве трагедије - указује Барањи и додаје да опасност представљају и сакривени подводни вртлози, чија снага се не може предвидети.

Како Тиса није погодна за купање, житељи Сенте користе базене у Народној башти, док је у Ади на располагању базенски комплекс РЦ „Адица”. На кањишком Штранду сезона је отпочела на базенима на самој обали Тисе. Љубитељи природе користе кампове у Кањижи и Ади, код Сенте бораве у викенд насељу Халас чарда, а објеката за летњи боравак има и у другим местима уз Тису.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести