Свечаност у Панчеву поводом унапређења и пријема подофицира

ПАНЧЕВО:У касарни „Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву је одржана свечаност поводом пријема у професионалну војну службу у својству подофицира и произвођење у чин водника ученика 47. класе Средње стручне војне школе и полазника 15. класе Основног курса за подофицире којој је присиствовао и министар одбране Александар Вулин.
vojska
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Честитајући присутнима прве подофицирске чинове, Вулин је рекао да они нису своје чинове добили, него су своје чинове „стекли, изборили их вредноћом, упорношћу, марљивошћу, трудом, тврдоглавошћу", саопштило је Министарство одбране.

Својим примером покажите шта значи бити подофицир Војске Србије и шта значи везати своју судбину за најчаснију и највољенију институцију српског народа, Војску Србије, поручио им је министар.

Какви ви будете били, такви ће бити и они, какви буду били они такав ће бити и образ Србије. Ступили сте у војску која је војно неутрална, чија држава води рачуна о интересима својим и свог народа. Док је Александар Вучић врховни командант Војске Србије и председник Републике Србије ова земља ће бити војно неутрална и сама ће доносити своје одлуке, рекао је Вулин наглашавајући да „нису ушли у плаћеничку војску коју ће неко моћи да пошаље на неки мали народ, да му чините зло које је чињено нама“.

Министар одбране захвалио је подофицирима за поверење за то што су одлучили да служе својој земљи „својим животом и знањем“.

Након читања наредбе о унапређењу и додели стимулативних мера, Вулин је уручио поклон - ручни сат најбољем ученику 47. класе Средње стручне војне школе воднику Љубомиру Миљковићу, а заменик начелника Генералштаба генерал Петар Цветковић уручио је, такође, ручне сатове тројици најуспешнијих полазника 15. класе Основног курса за подофицире, водницима Драгољубу Шикману, Ненаду Алићу и Маринку Маринковићу.

На свечаности је Вулину, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић уручио Плакету Команде за обуку у знак захвалности за унапређење стања и способности Команде за обуку.

Говорећи у име своје класе, најбољи ученик 47. класе Средње стручне војне школе водник Љубомир Миљковић нагласио је да је за све њих данас велики дан, прекретница, крај периода у коме су дали све од себе да савладају изазове образовања и сваког вида спремности за један од најчаснијих животних позива - а то је служење свом народу и отаџбини, који им тек предстоји. Он је, такође, изразио наду, да ће бити достојни наследници славних предака, њихове храбрости и одважности.

Према речима начелника Штаба Команде за обуку пуковника Николе Дејановића, данас је у први подофицирски чин промовисано 98 полазника 15. класе Основног курса за подофицире, а заједно са њима у чин водника унапређена су и 42 ученика 47. класе Средње стручне војне школе "1300 каплара", чиме се, како је додао, наставља традиција постојања те школе која је прекинута давне 1995. године.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести