Све поскупљује, осим оног што паор сакупи

СРБОБРАН: Пољопривредник и председник Месне заједнице Србобран Нинослав Јокановић бави се сувим ратарењем и обрађује 230 јутара земље.
1
Фото: Dnevnik.rs

-Соју гајим на 100 јутара, кукуруз на 50 јутара, пшеницу и јечам такође 50 јутара и у последње две- три године сејем уљану репицу на 30 јутара и то су усеви, односно културе које се смењују у круг. Једне године на једној парцели сејем кукуруз, па пшеницу, па соју, уљану репицу - каже Јокановић.

За шест дана током протекле недеље радници на његовим њивама су окопали соју, уклонили корове који су преостали после прскања, како би према његовим речима, „затегли” њиве, да дочекају јесен спремне и чисте, како приликов скидања усева, односно вршидбе трава не би сметала.

- Пољопривреда је породични посао који сам наследио од деде, а активно сам у томе двадесетак година. Радим сам, имам само једног запосленог радника, и са сезонским радницима немам проблема. Најгоре је што су инпути отишли горе, цена горива која је из године у годину све виша, вештачко ђубриво, хемија, семе, док је цена наших производа у задњих пар година иста, деси се чак да падне и за динар- два доле- каже Јокановић.

Фото: Dnevnik.rs

Завршена је жетва јечма за који је закључна цена износила 16,5 динара по килограму. Пшеница је такође завршена уз аконтну цену од 17 динара, док би коначна, како Јокановић очекује, требала да износи 18 динара по килограму. За уљану репицу очекује се цена од 40,5 динара. Све цене су са пдв-ом. Он додаје да је цена закупа државне земље овде висока. Креће се од 250 до 300 евра по једном катастарском јутру.

- Земља у Србобрану је једна од најбољих, чак и у целој Европи, можда је зато и цена тако висока - сматра Јокановић и додаје да због реституције Србобран данас има мање од 2.000 хектара државне земље која се издаје у закуп. Јокановић каже да са продајом такође нема проблема, купци су углавном стари, а сарадња са задругама добра.

- У општини има око десетак задруга, а Ж „Србобран” је сада прилично јака, прошле године је имала проблем с дуговима, међутим после постављања новог директора агронома Небојше Недељковића, ствари су кренуле на боље- каже Јокановић.

Како нам је потврдио и председник општине Србобран Радивој Парошки, та задруга непуних годину дана није била у негативном пословању, откако је постављен нови директор, што је уследило када су задругари тражили помоћ локалне самоуправе.

- Проблеми се решавају, заостале плате радницима су исплаћене, као и дугови кооперантима и знатан део повереницима, измирени су сви пољопривредници и данас задруга сасвим добро послује и има перспективу, што је и био циљ, да врати своју историју и традицију, према којој су људи окренути. Задруга има и задружну земљу, само је било потребно да се људи у задрузи односе домаћински према обевазама, за шта је најважнији први човек- каже Парошки и додаје да је сада та задруга једна од бољих у њиховој општини.

Јокановић као председник Савета месне заједнице Србобран каже да су у последњих годину дана доста позитивних ствари урадили за само место, али и да имају одличну сарадњу са локалном самоуправом.

-Главни проблем је канализација, улице и тротоари којима је потребна реконструкција и санација, али на свим проблемима радимо упоредо и то су инвестиције које ће се реализовати неколико година- каже Јокановић.

Маша Стакић

Фото: Р. Хаџић

Славиша
26.07.2019 • 10:07
Све док људи са села,продају своја имања и куће,те беже у град,не може бити ни богате земље,јер богат сељак-богата држава!Када се стање ствари обрне,тј када људи из града буду продавали своје станове и куће те долазили на село,можемо да се надамо бољем,али то због овакве политике цена и односа према паору,сељаку,пољопривредном произвођачу како год,нема од тога ништа,само пусте приче и ништа више!
EUR/RSD 117.5660
Најновије вести