Све мање произвођача дувана у Михајлову

МИХАЈЛОВО: Михајлово је село на подручју града Зрењанина које је некада било познато по производњи дувана. Многи мештани су га садили, а данас је књига спала на неколико слова. Један од преосталих произвођача је Алберт Гуљаш, који каже да ће ове године дуван посадити на 60 ари.
Berba duvana/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић/Берба дувана

- Највећи проблем, због ког су све мање површине под дуваном, јесте недостатак радне снаге. Код дувана има много ручног, односно физичког рада, а за неке фазе је потребно ангажовати сезонске раднике којих у селу нема. Откупна цена дувана није се мењала последњих десет година и људи одустају од производње. Они који се ипак одлуче да га саде, смањују површине – објашњава Алберт Гуљаш.

Код њега у породици он је трећа генерација која сади дуван. Каже да се овим послом и даље бави само због породичне традиције.

-Некако сам навикао да имам дуван, иако се од њега већ дуго не може живети. Превасходно се бавимо повртарством, али сам на дуван навикао. Волим да га имам на њиви и докле год будем имао било какву рачуницу, ја ћу га садити. Колико је то неизвесна производња, говори и чињеница да нисам могао да уговорену производњу искористим као залог за кредит у банци - истиче Гуљаш.

И Роберт Тот је одлучио да ове године сади дуван на два јутра.

-Било је некад и више. Садио бих ове године још мање, али сам задужен за фолије па, ето, морам. Нема неке велике рачунице, јер се цена не мења годинама, али ми добро дође новац и од дувана. Бавимо се и повртарством и ратарством, па једно друго вуче - наводи Тот и додаје да је, осим цене, највећи проблем сезонска радна снага које више нема.

По речима наших саговорника, ситуација је иста у целом средњем Банату. Заинтересованих за дуван је све мање, па откупљивачи, који иду из села у село, у једном нађу двојицу, у неком по једног. Иначе, пољопривредници су до пре извесног времена сами производили расад. Сада добију готов, који почетком маја расаде на њивама. Расад, наравно, плаћају, у коначном обрачуну са фабриком.

У Михајлову се традиционално гаји сорта „берлеј“, јер на михајловачкој земљи не успева „вирyинија“. За „берлеј“ није потребно имати сушару, пошто се ова сорта дувана суши на природан начин.       

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести