Сунце и песма загрејали тркаче на хуманитарној приредби у Сомбору

СОМБОР: Захваљујући агилности овдашњег Друштва за борбу против рака, у предвечерје октобра који је проглашен за месец борбе против ове опаке болести, Сомбор је у недељу био својеврсна престоница свих оних који су се удружили са само једним циљем - изборити се против канцера, прмовисати те напоре и помоћи сваком ко се нађе у тако незавидној здравственој ситуацији.
1

У то смислу и са тим циљем Сомбор је своје недељно поподне и вече „обојио” у розе, заштитну боју свих бораца против рака, па је тако у склопу обележавања месеца борбе против рака одржано шесто издање трке „Даме трче“ и „Трке за срећније детињство“.

Сунчано поподне привукло је рекордан број учесница женске трке, а трасу од пет километара на шеталишту поред Великог бачког канала истрчало је 115 припадница лепшег пола. Свој допринос личним примером је, као и претходне године дала и  сомборска градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је са својим сарадницама истрчала трасу.  Мада је искључиво такмичарски резултат био ипак у другом плану, победнички трофеј је отишао у руке Тијане Кабић, чланице овдашњег Атлетско рекреативног клуба „Сомаратон“ и то са новим рекордом трке. Друга је била Зорица Кулић, док је бронзу освојила Бојана Марић, такође, чланице „Сомаратона”.

Непосредно пред старт главне трке, под покровитељством Црвеног крста Сомбор, стартовала је трка најмлађих „Трка за срећније детињство“ а педесетак најмлађих успешно је претрчало 500 метара. Овогодишње издање трке „Даме трче“ организовао је Атлетско рекреативни клуб „Сомаратон“ Сомбор, под покровитељством Града Сомбора, а у сарадњи са Спортским савезом града Сомбора, Црвеним Крстом Сомбор, Друштвом за борбу против рака Сомбор и компанијом „Авон“, захваљујући којој су  бројни Сомборци имали више него лепо музичко вече у самом центру града.

У сусрет Међународном месецу борбе против рака дојке, компанија „Авон“ поклонила је грађанима Сомбора концерт Сергеја Ћетковића који је заједно са публиком на Тргу светог Тројства, у прелепо недељно вече певао за здравље свих жена. Осим највећих хитова овог популарног поп певача, Сомборке су имале прилику да у опуштеној атмосфери, у друштву драгих особа чују важну поруку да је рак дојке, најчешће малигно обољење код жена, излечив у преко 90 одсто случајева уколико се открије на време. Концертом „Сомбор је розе“ компанија „Авон” обележила је и 15 година од покретања Акције за борбу против рака дојке у Србији, а да то буде баш у Сомбору, омогућиле су Авон Даме из продајне зоне овог региона, остваривши највећи допринос фонду Акције за борбу против рака дојке куповином производа са розе врпцом, намењеним подршци програма за борбу против рака дојке. Тиме је обезбеђена помоћ и за следећу Авон донацију за програме и организације које се баве овом темом. Ова акција је у Србији покренута 2004. и од тада до данас, компанија Авон је прикупила и донирала више од пола милиона америчких долара не би ли се обезбедила најсавременија опрема за рану дијагностику, као и да се подрже програми који подижу свест и пружају неопходну обуку женама у борби против ове болести.

М. Миљеновић

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Сомбор. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести