Суботица коначно добија Савет за међунационалне односе

СУБОТИЦА: Град Суботица оснива Савет за међунационалне односе, јер је протеклих година било пуно критика на рачун локалне самоуправе по овом питању, чак и од републичких органа.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Тело формира Скупштина града и оно мора да постоји у свим национално-мешовитим локалним самоуправама, а формира се на основу Закона о локалној самоуправи и Статута Града Суботице.

Према речима председника Скупштине града др Балинта Пастора због непостојања Савета за међунационалне односе било је критика и од стране неких међународних организација које се баве заштитом људских и мањинских права.

- Петнаест година ниједна градска власт то није сматрала битним. Након толико година стварамо правни основ за формирање тог савета чије ћемо чланове именовати врло брзо. Ово тело је битно због тога што на основу одређених закона Републике Србије неке надлежности Град не може да извршава без постојања мишљења и става Савета за међунационалне односе- наводи Пастор. - Након формирања овог савета моћи ћемо да одблокирамо одређене процесе.

Савет за међунационалне односе у граду Суботици функционисао је последњи пут у мандатном периоду од 2004. до 2008. године. На данашњем, другом овогодишњем заседању Скупштине града биће предложен правни основ за формирање Савета за међунационалне односе.

Пред одборницима је и ЛАП запошљавања за ову годину. Лане је по таквом плану упослено 73 суграђанина из теже запошљивих категорија, било је и самозапошљавања и програма јавних радова. Одлучиваће се и о Програму за коришћење 147,8 милиона динара из буyетског фонда намењеног заштити животне средине.

Балинт Пастор каже да ће и Суботица бити у обавези да изабере чланове локалне изборне комисије, иако неће одржавати локалне изборе.

- Локалне изборне комисије ће, без обзира што неће бити локалних избора, на основу нових предлога Закона имати надлежности и у вези одржавања републичких избора. То, највероватније значи да ћемо до краја следеће седмице одржати још једну седницу Скупштине града Суботице -нагласио је др Балинт Пастор.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести