СУ: Реновиран објекат Геронтолошког клуба „Центар II“

СУБОТИЦА: Потпуно реновирани Геронтолошки клуб ,,Центар II“ за чију реализацију су Министарство рударства и енергетике и Град  Суботица обезбедили 14 милиона динара, још један је у низу примера добре сарадње свих нивоа власти и доказ да та сарадња на сваком кораку може да се види и истакне, рекао је градоначелник Суботице Богдан Лабан, у просторијама адаптираног клуба који су, симболичним пресецањем врпце, свечано отворили  државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Стевица Деђански, Лабан и директор Геронтолошког центра Суботица Ненад Иванишевић.
s
Фото: Grad Subotica

Он је, тим поводом, подсетио да је годинама уназад указивао како заједничо деловање и добра сарадња највише доприносе нашем граду, и нагласио да је задовољство посебно када се зна да ће највише користи имати управо наши најстарији суграђани.

Ово је веома симболично, јер смо прошли кроз период када смо са великом забринутошћу гледали на њих као на категорију која је била најугроженија последњих месеци. Време је да се окренемо развоју града, развоју услуга које пружамо, и зато ми је велико задовољство што смо реализацијом овог пројекта  обрадовали управо оне који су се показали као најдисциплинованији у периоду иза нас који је био изузетно тежак, подвукао је Лабан.

Како је додао, показују да и те како раде на просперитету града, да имају спремне пројекте којима аплицирају код домаћих и страних фондова и наставиће с том праксом, како би омогућили нормалан живот свим својим суграђанима.

Ненад Иванишевић је рекао да је клуб реновиран тако што је град Суботица конкурисао код ресорног министарства које је препознало овај заједнички пројекат као адекватан.

У овај клуб долази више од три хиљаде наших старијих суграђана, а седиште је и Службе отворене заштите у оквиру које бринемо о више од 10.000 наших суграђана. Заједно излазимо из ове пандемије и користим прилику да се најискреније захвалим градоначелнику и граду Суботици што су нам  први притекли у помоћ, као и Покрајинској влади и Влади Србије. Са поносом могу да истакнем да смо установа која епидемију завршава без заражених и корисника и радника. Наставићемо и даље да заједно са градом припремамо пројекте. Надамо се скором наставку реконструкције Дома 'Дудова шума', чим то републичко министарство дозволи, истакао је Иванишевић.

Фото: Grad Subotica

Стевица Деђански је нагласио да је Влада Србије препознала  да је енергетска ефикасност нови извор енергије и да за ове намене годишње издваја 500 милиона динара.

Последњих неколико година, навео је, овај буџетски фонд доделио је средства за преко 90 објеката и да је у свим објектима који су санирани уштеда енергије од 40 до 42 одсто.

Он је похвалио Суботицу да је на време препознала могућности које нуди Фонд и напоменуо да све више градова и општина следи њен пример.

Осим овог буџетског фонда ускоро ће бити формиран нови фонд који ће бити као јавна агенција. То радимо уз консултацију наших партнера из Немачке развојне KfW банке и EBRD који су нам дали пуну подршку. Биће то фонд који ће имати средства од донација од око десет милиона евра годишње и отприлике исто толико од еколошке таксе која се скупља од прошле године. То ће бити буџетски фонд који ће имати исту сврху.  али ће моћи да га користе и грађани. Очекујемо да се имплементира и почне са радом крајем ове или почетком наредне године, најавио је Деђански.

Објекат je реновиран у оквиру пројекта „Енергетска санација објекта ванинституционалне заштите са Геронтолошким клубом Центар II“ за чију реализацију су Министарство рударства и енергетике и Град  Суботица обезбедили 14 милиона динара. Подизање нивоа енергетске ефикасности, како је пројекат и предвиђао, обухватило је извођење радова на поправци кровног покривача, замени комплетне постојеће столарије, постављању термоизолације, замени постојеће расвете ЛЕД расветом и уградњи топлотних пумпи.

Укупна вредност пројекта „Енергетска санација објекта ванинституционалне заштите са Геронтолошким клубом Центар II“ износи 14 милиона динара. Учешће града Суботице је 4,2 милиона динара, а Министарства рударства и енергетике 9,8 милиона динара.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести