Штрапаријада у Честерегу

ЧЕСТЕРЕГ: Штрапаријада је такмичење радних коња, који уз навођење водича вуку велики трупац до циља и надмећу се у снази и брзини. Прва оваква манифестација одржаће се

у недељу у 10 сати на терену фудбалског клуба „Напредак“ у Честерегу, општина Житиште. Један од организатора Марко Глигић каже да је до сада пријављено 18 такмичарских екипа и да ће посетиоци имати прилику да виде око 50 коња како се такмиче.

- Имамо екипе из Руме, Инђије, Жарковаца, Банатског Двора, Сакуле, Златибора, Чачка, Лознице, Лучана, Краљева, Пожеге и Бање Ковиљаче - каже Глигић и додаје да из неких места долази и по више екипа, а да ће неки такмичари учествовати са два коња, а неки са шест.Према његовим речима, још се очекује потврда неколико екипа, док су гости из Сјенице отказали долазак.

-. Као један од организатора, ја се нећу такмичити, да не би било пристрасности судија - каже Глигић и додаје да у Честерегу очекују велику посету и одличну забаву.Правила налажу да коњи, појединачно или у пару, повлаче тешке балване на стази дугој 100 метара, а предвиђено време за крај трке је пет минута. Уколико за то време коњи не пређу читаву стазу, мери се дужина пређеног пута. Забрањено је да се коњ подстиче на било који начин осим речима, односно забрањена је употреба корбача, бича или штапа.

Балвани које коњи вуку су запремине два и више кубних метара и тежине од 1.600 до 2.500 килограма. Цена ових животиња се креће и по више хиљада евра, а поприлична свота се мора издвојити и на њихово одржавање. Власници ових грла ипак кажу да су вредни свих напора и трошкова, а како објашњавају Штрапаријада им је прилика да се друже и сачувају овај посао од заборава. Ово такмичење настало је из тешких шумских радова и извлачења балвана жилавим радним коњима, чиме су не тако давно, многи зарађивали за живот.

Организатори прве Штрапаријаде су Душко Кочалка и Марко Глигић, као и завичајно удружење „Подгрмеч“, удружења „Краљевине Србије“, „Теслићани општине Житиште“ из Житишта и „Ратковчани Војводине“ из Честерега.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести