Стиже здрава вода за Колут

СОМБОР: Као и многе друге средине у Војводини, житељи сомборских села која су имала своје локалне водоводе, суочавали су се с  проблемом неисправне воде за пиће.
Град Сомбор/Коначно решење водоснабдевања биће цевовод до Бездана
Фото: Град Сомбор/Коначно решење водоснабдевања биће цевовод до Бездана

Започет је зато процес изградње мреже којом би се са градског изворишта Јарош, односно из фабрике воде варошког Јавног комуналног предузећа „Водоканал“ исправна вода допремила до сваког сеоског домаћинства. Нека од села већ користе бенефите спајања њихових мрежа са градском, а мештани Колута исправну воду за пиће ће, уместо из сомборског ЈКП „Водоканал“, добијати са изворишта далеко ближег Бездана, односно из погона за прераду воде тамошњег ЈКП „Водовод“.

Док се коначно не реализује изградња доводника, становници Колута ће ипак од средине маја имати далеко квалитетнију воду у својим домовима. Побољшање ће се остварити захваљујући изграђеној дохлорној станици.


Мање гвожђа и мангана

Према речима Дејана Кубатова, директора ЈКП „Водовод“ у Бездану технологија која ће се у постројењу за дохлоризацију воде употребљавати је најновије генерације и унапредиће процес оксидације, што доводи до смањења количине гвожђа, смањења количине мангана и других нежељених материја у води за пиће.

У овој дохлорној станици ће се као нуспроизвод добијати натријумхипохлорит, који је у ери пандемије коронавируса тренутно један од најтраженијих раствора за дезинфекцију.


- Реализација овог пројекта, који је коштао око шест милиона динара, омогућиће значајно квалитетнију воду од оне која је тренутно доступна житељима Колута. Да би она у потпуности била исправна, потребно је урадити и пројекат доводника воде из Бездана, чија реализација је такође у току. Овај пројекат финансиран је делимично средствима Покрајинског секретаријата за водопривреду, делимично средствима Града Сомбора и очекујемо да у најскорије време буде завршен - рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Сомбор је као ретко која локална самоуправа деценијама уназад улагао како у водоснабдевање, тако и у одвођење и прераду отпадних вода. Не само да је 2010.године визионарски ушао у посао изградње нове фабрике воде, чиме се капацитет удвостручио, односно повећао са 200 на 400 секундних литара беспрекорне воде са изворишта Јарош, што је и омогућило почетак изградње доводника до свих села, већ је и једна од свега три општине које имају уређаје за прераду отпадних вода.

Овај сложени систем првобитно изграђен 1964, а модернизован и дограђен 1985, омогућио је да сва вода прикупљена у сомборској разгранатој канализационој мрежи буде прерађена до нивоа нешкодљиве по биљни и животињски свет. Зато се сомборски део канала ДТД у који се ова прерађена вода испушта сматра и данас за један од најчистијих вештачких водотокова у Европи, за разлику од општина јужно од Сомбора које не могу да зауздају своје индустријске загађиваче и где је канал ДТД званично најзагађенији континентални водоток.  

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести