Стапар, Кљајићево и Растина прославили сеоску славу

Стапар, Кљајићевo и Растина прославили су сеоску славу- Велику Госпојину уз велики број гостију, традицију и обичаје.
sombor slava.jpg
Фото: сомбор.рс

Прослава Велике Госпојине у Стапару почела је још пре две недеље  вечерњим богослужењем у тамошњој цркви Пресвете Богородице и такмичењем у кувању овчијег паприкаша.

У данима до 28. августа  организоване су  разнолике изложбе –  старих трактора, слика, рукотворина, организовано је и књижевно вече, вече за пољопривреднике. 

Свој дан су имала деца, љубитељи фолклора и ћилима, а одржан је и меморијални турнир у стоном тенису „Јефтимије – Јеца Стоканов“.

Свечаној литургији, 28. августа  у цркви „Водица Успења Богородице“, присуствовала је и  градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима.

Градоначелница је на сам дан славе, 28. августа, боравила и у Кљајићеву у којем је прослава почела „Дечјим даном“ –  26. августа,  27. август је био посвећен  фудбалу, традиционалним посластицама у оквиру којих је Удружење жена „Рубац“ припремало и служило Кљајићевчане и госте  уштипцима, а вечерњи сати били су намењени за љубитеље рок музике.

На сам дан Велике Госпојине  одржана је света литургија, традиционална запрега коња  је дефиловала кроз село, одржано је такмичење у кувању паленте и рибљег паприкаша, а на централној бини смењивали су се Изворна група „Петрова Гора“ и  КУД „Ђурђевак.

И у Растини је слава обележена онако како налаже традиција, уз богослужење у цркви Успења пресвете Богородице, а у културно-уметничком делу програма представили су се чланови  КУД „Растинско коло“.

Фото: сомбор.рс

М.Сћ

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Града Сомбора. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести