Сремска Митровица: Откривен споменик краљу Петру Првом (видео)

На платоу испред некадашњег Дома Војске у Сремској Митровици данас је откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу који представља представља камен - темељац модерне српске државе.
sremska mitrovica, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић/Сремска Митровица

Споменик је открио принц Александар Карађорђевић, а овом свечаном догађају поред краљевске породице присуствовали су и представници Војске Републике Србије, Српске православне цркве, као и представници Града на челу са градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић.

Још пре 100 година људи су показали иницијативу да у Сремској Митровици ураде споменик посвећен Краљу Петру Првом, те је данас та идеја и остварена.

„Краљ Петар Први је оставио велики траг у историји Срба, пре свега јер има највеће заслуге у процесу уједињења Срема, Баната и Бачке Краљевини Србији. Постављање овог споменика је начин да се Град достојно одужи једном од највећих српских владара”, истакао је Стево Лапчевић, један од иницијатора овог догађаја.

Овом свечаном чину присуствовао је и велики број Митровчана, где се након откривања споменика приступило свечаном чину освећења истог, а подељене су захвалнице и пригодни поклони свим донаторима и учесницима догађаја.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести