Сремска Митровица: Неимари и паори увелико раде

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да су имали укупно 25 лица заражених вирусом, од којих је девет особа излечено, тако да у граду имају 16 заражених особа.
Град Сремска Митровица
Фото: Град Сремска Митровица

- Само једна особа се тренутно налази у ковид болници. У региону Срема тренутно се 553 особе налазе у самоизолацији, од којих је 115 из Сремске Митровице. Према подацима МУП-а у региону Срема подигнуто је 55 кривичних и 235 прекршајних пријава - каже Санадер. -Имамо довољно заштитне опреме и трудимо се да максимално подигнемо ниво безбедности запослених који имају контакт за грађанима. Пре свега је важно да заштитимо оне који су највише на удару, припаднике полиције и здравствено особље, што смо до сада успели. 

Грађани Сремске Митровице придржавају се мера које прописују надлежни органи, тврди градоначелник и истиче да су поносни на одговорност, савесност и солидарност Митровчана током целокупног трајања ванредног стања услед епидемије.

Пакети помоћи пензионерима са нижим пензијама од 30.000 динара су подељени у свим месним заједницама и насељеним местима.

-У питању је 10.500 пензионера који су најугроженији овом ситуацијом. Настојали смо да се подела спроведе на безбедан начин уз употребу маски и рукавица и уз минималан контакт са грађанима. Утисци са терена су позитивни, а пензионери су истакли да им је важно што су државне институције и локална самоуправа посебну пажњу усмерили на најстарију популацију која је и најугроженија- каже градоначелник Сремске Митровице.

Кад је реч о дозволама за кретање пољопривредника у насељеним местима и старосној граници, Санадер напомиње да пољопривредници млађи од 70 година могу слободно на њиве и у овој грани привреде не сме бити застоја.

- Оно што можемо да видимо на нашим пољима јесте да је сезона у пуном јеку, све агротехничке мере се спроводе као да није на снази ванредно стање. Надлежно министарство се показало као изузетно организовано у кризним тренуцима и за кратко време је успостављен систем дозвола за кретање и за време полицијског часа, али је организована и е-пијаца која је омогућила пласман пољопривредних производа у периоду док нису радиле локалне пијаце- каже Санадер.


Прекид рада у погонима

Бројне фирме које раде на овом подручју прекинуле су рад због немогућности пласмана производа и привремено прекунутих аранжмана услед стања првиреде у целој Европи и свету.

-Многи радници су на плаћеном одсуству и колективним годишњим одморима. Надамо се да ће бити што мање отпуштања радника и да ће се привреда што пре опоравити и вратити на онај ниво од пре проглашења ванредног стања, а сигурни смо да ће и држава стати иза привредних субјеката- сматра Санадер.

Кад су у питању мере заштите радника у компанијама које и даље послују, контрола је пре свега у надлежности Републичке инспекције за заштиту на раду.

- Али ту су и наше службе комуналне, санитарне инспекције које су обилазиле и градилишта приватних инвеститора и које нису наилазиле на непоштовање прописаних мера- тврди Владимир Санадер.


Док траје борба против епидемије коронавируса, радови у оквиру већих инвеститорских захвата нису прекидани.

- Задовољни смо динамиком радова на градњи школе у Сремској Митровици, те вртића у Лаћарку. Радови нису прекидани и поштоване су све безбедносне мере како би се смањио ризик по здравље радника, што је донекле успорило и отежало посао грађевинцима, али то је и природно у овој ситуацији – вели Санадер.

У Лаћарку радови на вртићу теку изузетно добро, изливена је бетонска плоча изнад спрата, а полако пристижу и елементи кровне конструкције чије се постављање ускоро очекује.

Фото: Град Сремска Митровица

- На новом објекту Основне школе „Јован Поповић“ завршени су сви зидарски радови и постављена је ПВЦ фасадна столарија. Тренутно се изводе радови на термоизолацији ходника, ради се и постављење система грејања и осталих инсталација унутар објекта- каже градоначлник Сремске Митровице.

Од увођења ванредног стања у Сремској Митровици функционише кол центар за помоћ старијима од 65 година, али и за пружање свих неопхондих информација грађанима. Волонтери кол центра ангажовани су за допремање намирница, лекова и осталог што је неопходно грађанима који нису смели да напуштају своје домове. Поред овога у месним заједницама дељено је средство за дезинфекцију натријум-хипохлорит, као и подељени пакети најугроженијим пензионерима.

Санадер истиче да су им на распогању више него довоље количине средства за дезинфекцију, које су чак и донирали угроженим локалним самоуправама.

-Редовно радимо дезинфекцију јавних површина, установа, као и зграда колективног становања. Велике количине овог средства подељене су и нашим грађанима који раде дезинфекцију својих домова, а излазили смо у сусрет и фабрикама које су наставиле са радом и којима смо такође дали потребне количине натријум-хипохлорита- каже Санадер.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести