Спој ИТ сектора с привредом у Суботици

СУБОТИЦА: Међународни и регионални сајам „Суботички сајам 2019” одржаће се од 30. маја до 1. јуна, у суботичкој Хали спортова.
Italija je zemlja-partner ovogodišnje manifestacije Foto: subotica.rs
Фото: Италија је земља-партнер овогодишње манифестације Фото: subotica.rs

Суботица ће, као град домаћин, по 13. пут бити место сусретања привредника из наше земље и региона, место пословних контаката и размене идеја. Овогодишњи партнер манифестације је Италија, а водећа тема је спајање ИТ сектора са привредом, дигитализација у функцији привреде и сарадња образовања и привреде.

- Конципирајући водећу тему, организатор сајма Јавно комунално предузеће „Суботичке пијаце“, суорганизатор манифестације Регионална привредна комора Севернобачког управног округа и покровитељ Град Суботица препознали су информационе технологије и спој са осталим привредним браншама као велику шансу – рекао је најављујући сајам члан Градског већа задужен за област туризма, привреде и међународне сарадње Срђан Самарyић.

Италија, као значајан партнер у спољнотрговинској размени, земља из које долази велики број инвеститора у Суботици и региону, појавиће се као партнер сајма.

- Са Италијом многу да се унапреде не само привредна него и други облици сарадње, за шта постоји велики потенцијал. У оквиру Сајма биће одржани и пословни форум, Б2Б разговори, више трибина и предавања као и доста презентација иностраних и домаћих компанија – најавио је Самарyић.

Почасни вицеконзул Италије у Суботици Кармине Тарало изразио је задовољство што је Италија партнер „Суботичког сајма 2019“ у години када се, како је навео, обележава 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и деценија од успостављања посебног партнерства са Италијом.

-  Италија је један од најбитнијих инвеститора у областима привреде, економије и културе, не само у Војводини него и на нивоу Републике Србије. На сајму ће се сигурно представити партнери из италијанског округа Варезе и покрајине Ломбардија који представљају значајан део наше привреде. И управно због тога сам веома поносан што ће овај сајам бити још једна прилика да се потврде наши пријатељски односи – нагласио је Кармине Тарало на конференцији за новинаре, којом је најављено одржавање сајма.

Саветник у Регионалној привредној комори Севернобачког управног округа, Ласло Караи, рекао је да је Италија четврти спољнотрговински партнер РПК СБО и да је укупна робна размена у 2018. години износила 125 милиона евра.

- Сагледали смо делатности на нивоу региона и уочили један узлазни тренд фирми и привредних друштава који се баве информационим технологијама. То нам је дало подстрек да се консултујемо са организатором и покровитељем Сајма да ову нову тему уведемо као главну, водећу тему овогодишњег Сајма и на тај начин подстакнемо повезивање привреде и компанија које се баве информационим технологијама – казао је Ласло Караи.

Директор ЈКП „Суботичке пијаце“ Дејан Љубисављевић подсетио је да ће се сајамска приредба и ове године одржати у суботичкој Хали спортова, на око 2.000 квадратних метара пословног простора, и да је на претходним манифестацијама учествовало око 200 излагача.

- Потрудићемо се да ове године сајам подигнемо на један виши ниво, с обзиром на то да је тема интересантна и да нам је партнер Италија, која располаже великим потенцијалима. Верујем да ће се у наредном периоду проширити присуство италијанских компанија на овом подручју, интензивирати сарадња и унапредити спољнотрговинско партнерство – рекао је Љубисављевић.

Потенцијални излагачи могу се пријавити до 17. маја, а цене закупа штандова су као лане.

В. Х.

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести